1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Задава ли се отново криза с торовете

Задава ли се отново криза с торовете

Кредитната линия на фонд "Земеделие" отпуска субсидии за торове, но въпреки това са реализирани малки количества.

 

Слабо търсене на торове за пролетното подхранване на есенните посеви си предвещаха търговците от област Монтана. Тяхната прогноза е, че и в цялата страна потреблението на продукцията на торовите заводи е минимално. От производителите идва информацията, че сривът на продажбите се е появил още миналата година и като причина се сочи липсата на средства у стопаните и по-малкото засети площи с житни култури.

Кредитната линия на фонд "Земеделие" отпуска субсидии за торове, но въпреки това са реализирани малки количества. През миналата година цената на предоставения тор е била 250 лева за тон без ДДС, вместо реалните 270-280 лева за тон без данък.

Според земеделските производители субсидията за тази скъпа продукция е нищожна и линиите бързо се изчерпват. За област Монтана управлението на фонд "Земеделие" е отпуснало целева финансова линия за купуване на изкуствени торове за пшеница от реколта 2004 год., която е 50 процента кредит и 50 процента субсидия. За областната дирекция лимитът е в размер на 479 290 лева. Срокът за усвояване е бил от 15 август до 14 ноември 2003 год. Кандидатствали са 38 земеделски производители за засяване на 90 093 дка с пшеница. Усвоената сума е 239 645 лева кредит и 239 645 лева субсидия. Така опуснатите средства покриват разходите за торове за едва една четвърт от площите с есенни посеви. Затова фермерите предлагат фондът да преразгледа бюджета си и да наблегне на субсидията за зърнопроизводството, което е записано като аграрен приоритет./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.