1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Закон въвежда европейски норми

Закон въвежда европейски норми

Нерегистриран производител не може да продава на преработватели

 

Новоприетият Закон за ветеринарно-медицинската дейност предвижда всеки производител, дори и този, който има само едно животно, да бъде регистриран в единната регистрационна система. Целта на закона е да се изгради оптимална нормативна база за въвеждането на европейското законодателство, коментира директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов.

В новия документ се обхваща цялостният процес на производство на храни от животински произход - добив, транспортиране и предлагане на пазара. Според д-р Антов до момента над 90 на сто от говедата в областта са маркирани и подредени в тази система. Наред с това върви и маркировката на дребните преживни животни - козите и овцете, при които процедурата вече е надхвърлила 60 на сто от бройките, но тъй като сега обикновено от стадата отпадат доста животни, цифрата не може да бъде по-голяма. Вероятно това ще стане постепенно до края на годината. От 1 октомври предстои да започне и маркирането на свинете и вкарването на информацията в системата за контрол.

Фермерите, които не изпълняват изискванията на закона и не се регистрират, няма да могат да продават животните си на преработващите предприятия, уточни д-р Антов. И ако все пак това стане ще се налагат строги санкции на нарушителите. Мнението обаче на ветеринар Nо 1 на областта е, че нито едната, нито другата страна ще го направят. Фермерът, защото ако не регистрира животното няма да си получи субсидията за него, тъй като финансовата подкрепа се дава срещу представена поименна фактура за продажбата. От друга страна животното трябва да фигурира и в информационния масив на ветеринарната служба.

С новия закон се въвежда за първи път и понятието "официален ветеринарен лекар". Това е лекарят, който ще дава държавните гаранции за безопасността и качеството на стоките от животински произход, които се предлагат на пазара./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.