1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министри откриха семинар на тема „Представяне на Проект на Национален стратегически план за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.”

Заместник-министри откриха семинар на тема „Представяне на Проект на Национален стратегически план за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.”

 

Семинар на тема "Представяне на Проект на Национален стратегически план за развитие на селските райони 2007 – 2013 г." откриха зам.-министрите на земеделието и горите Димитър Пейчев и на културата Надежда Захариева.

Този семинар е навременна инициатива за подготовка на местните общности, неправителствени организации и в частност на читалищата за усвояване и прилагане на един нов инструмент в политиката за развитие на селските райони в България, а именно подхода Лидер, заяви зам.-министър Пейчев. Той припомни, че Програмата е оперативният документ, чрез който ще се използват договорените за тригодишен период средства на стойност 733 милиона евро и около 2 милиарда и 310 милиона евро - /индикативният размер на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) за периода 2007-2013 год. за страната ни/.

В предприсъединителния период МЗГ в партньорство с Програмата на ООН за развитие и 11 общини, стартира пилотен проект "Устойчиво развитие на селските райони" за създаване и укрепване на 11 местни инициативни групи, които в момента укрепват своя капацитет за управление на средствата и прилагането на местни стратегии за развитие, посочи зам.-министър Пейчев. Този проект е добра основа за успешно прилагане на подхода ЛИДЕР след 2007 г. и е модел за партньорство, който може да бъде използван и чрез други инициативи за създаване на Местни инициативни групи в България, каза още той.

Постигането на целите, които са заложени в политиката за развитие на селските райони, не би било възможно без активността на хората, без създаването на капацитет на място, информирането и обучението им за формулиране и изпълнение на стратегии за местно развитие. Насърчаването на диалога и сътрудничество между различните действащи лица в развитието на селските райони е важна стъпка по засилване на гражданското общество на местно ниво и изграждане на работещи партньорства като особено голяма роля в това отношение имат читалищата, подчерта още зам.-министър Пейчев. 
 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.