1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна кредитирането на производителите на зърно чрез залог складови записи

Започна кредитирането на производителите на зърно чрез залог складови записи

Размерът на заемите не надхвърля 70 на сто от стойността на обезпечението

 

За кредитиране в земеделието срещу залог складови записи клонът на Юнионбанк в Русе е планирал същия финансов ресурс както при отличната реколта през миналата година, съобщи директорът Красимир Денчев. Чрез складовите записи като ценни книги от лицензираните складове производителите изчакват добри цени, но разполагат и с оборотни средства.
Готови сме да започнем да кредитираме зърнопроизводителите срещу складови записи, казаха и от ОББ, която оповести програмата си за този вид заеми преди дни.

През тази година русенският клон на Юнионбанк работи с 15 лицензирани публични склада в Северна България, каза още Красимир Денчев. За първи път е сключен договор и със склад в Добрич. Дават се кредити срещу складови записи за хлебна и фуражна пшеница, пивоварен и фуражен ечемик, слънчоглед и царевица. Банката е тръгнала предпазливо в началото на жътвата с по-ниски цени за обезпечаване на кредита, но тези дни върви актуализацията им, съобразно лошите климатични условия, каза директорът на клона. Годината 2004 бе върхова при осъществяване на кредитните сделки със складови записи за зърно от русенския клон на Юнионбанк, сочи анализ на банката. За 2004 година русенският банков клон е кредитирал земеделски производители срещу складови записи с над 5, 1 милиона лева при три милиона лева през 2003 година и 1, 8 милиона лева ­ за 2001 година.

При жътва цената на зърното по традиция е ниска, и фермерите изчакват, за да вземат по-добри пари. Блокираните пари в зърното обаче не им дават възможност да продължат селскостопанската работа и да засеят есенниците. Кредитирането срещу залог складови записи бързо и лесно решава проблема с осигуряването на оборотни средства за следващата реколта.

Това става като се изтегли краткосрочен кредит от банка срещу т.нар. "складови записи за влог на зърно". Те се издават за обикновена и твърда пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес, тритикале, слънчоглед и оризова арпа.
От 2000 година досега по тази линия зърнопроизводителите са си осигурили кредити в размер на 20 милиона лева.

Повечето банки, които се занимават с подобен тип кредитиране, отпускат между 60 и 85 на сто от пазарната цена на зърното, което служи за обезпечение. Цената се определя обикновено според котировките на Софийската стокова борса. Лихвите по кредитите, получени в лева, са от порядъка на 10-14%. Те варират в зависимост от стойността на зърното, което се залага, кредитното досие на клиента и други.

Максималният срок за погасяване на кредитите по тази линия е от 6 до 12 месеца. Някои банки ги отпускат съобразно срока на складовите записи. Предлагат се и гратисни периоди, които не надхвърлят 2 месеца.
Погасителните планове, които се прилагат от банките, са различни. В едни от случаите се иска кредитът да се плати еднократно ­ на датата на неговия падеж. В други случаи се предлага издължаването му да става на равни или намаляващи вноски. Най-често срещаният размер на таксата за обслужване на кредита е 1% от стойността на заема. Отделно се взема и такса за разглеждане на документите./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.