1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите се подготвят за протестни действия

Зърнопроизводителите се подготвят за протестни действия

Към момента няма яснота дали Министерството на земеделието и храните ще започне да изплаща европейските директни плащания от 1 декември 2010 г.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) очаква до 30 октомври ясен отговор от правителството за поетите ангажименти в подписания на 8 юни меморандум между организацията и кабинета на ГЕРБ. Ако това не се случи, ние ще се подготвим за протестни действия. Това каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на НАЗ Радослав Христов. „Знаем, че обстановката в страната е много напрегната, но ние сме длъжни да защитаваме интересите на бранша", коментира Христов.

От асоциацията посочиха, че към момента няма яснота дали Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще започне да изплаща европейските директни плащания от 1 декември 2010 г., тъй като по тяхна информация няма да бъде обновена навреме ортофотокартата на земеделските площи. В същото време 70 % от зърнопроизводителите са взели кредити, гарантирани с директните плащания. Директните плащания от ЕС тази година ще бъдат по 17,20 лв. на декар, плюс още 10 лв. национални доплащания от държавния бюджет за догодина. Средствата трябва да бъдат платени до 15 март 2011 г. Забавяне на плащанията през януари 2011 г. би било сериозен проблем, смятат от НАЗ.

Едно от най-важните искания на зърнопроизводителите е да се възстановява акцизът на горивото за земеделски нужди, както беше в предходните години. След като тази възможност отпадна през 2010 г., е взето решение да бъдат компенсирани земеделските производители със 70 млн. лв. – средства, които да се заложат в бюджет 2011 г. и са част от предвидените 300 млн. лв. за национални доплащания в бюджета за догодина.

Основен проблем според Христов е това, че все още в държавата няма изградени ясни правила, по които да се работи в сектор зърнопроизводство. Елементарен пример е обещанието да се приеме нов закон за браншовите организации, какъвто обаче все още няма. На 8 юни 2010 г. правителството е поело и ангажиментите да представи на зърнопроизводителите ясно становище от ЕК дали субсидиите и националните доплащания трябва да се облагат с данък. От тази година земеделските производители плащат данък печалба и субсидиите също се облагат.

Другият поет ангажимент е за преотстъпване на данъка, ако той се инвестира под определена форма, това става обаче чрез държавна нотификация в ЕК, която също не е направена. Няма развитие и по въпроса за прехвърлянето на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за което от НАЗ са настоявали.

Зам.-председателят на НАЗ Васил Петров посочи, че годината общо взето е добра по отношение на добивите, но не навсякъде в страната. "Пазарът е добър, цените са атрактивни и се реализира един добър доход. Но ние искаме правила. За съжаление второ правителство не създава такива правила. Тръгна се с желание, но е факт, че правилата ги няма. Със сигурност следващата стопанска година няма да е добра, защото до момента са засети около 30 на сто от есенниците в цялата страна. Ние отсега залагаме лоша земеделска година през 2011 г.”, каза той.

Ангел Вукодинов, член на Управителния съвет на НАЗ, посочи, че неслучайно 47 % от общия бюджет на ЕС се отделя за земеделието заради това, че хората в тази сфера ще бъдат подпомагани, за да осигурят храната на населението в съответствие с екологичните норми. Не е ясно как ще става подпомагането в следващия програмен период и най-вероятно всички видове плащания сега ще служат за база за следващия програмен период. Може да се окаже, че „ние отново ще сме завареното дете в Европа”, каза Вукодинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.