1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърното от резерва източвано по 5 схеми

Зърното от резерва източвано по 5 схеми

Имало е кражби на пшеница от частни фирми, заяви депутатът Пламен Моллов

 

Пет начина са използвани при източване на държавно зърно, заяви вчера депутатът от НДСВ Пламен Моллов, който е шеф на комисията, разследваща липсите в резерва. Първият е чрез житото, което се дава за обмен в рамите на 30% от наличното. Практиката е то да не се връща в срок, а едва след една-две години. През този период се правят сделки с него и така се печели за сметка на държавата. Вторият вариант е това жито да се продава за износ или на вътрешния пазар, с което се реализират допълнителни печалби. Третият механизъм е държавният резерв да продава жито на ниска цена, а след това количествата да се възстановяват на значително по-висока. Така отново държавата бива ощетявана. Не мога да отмина и съвсем директната кражба, каза Моллов. Той допълни, че тя е правена от частни фирми, които са съхранявали държавното житото.

Констатираните липси в техните складове са си чиста кражба, след като се водят по документи, а проверка на място показва, че ги няма, каза Моллов пред Би Ти Ви.

Държавният резерв има собствени 11 склада с капацитет, който задоволява нуждите му. Въпреки това обаче са използвани услугите на 38 частни фирми, които имат собствени складове за зърно. 7 от тези 38 фирми обаче дори нямали лиценз да съхраняват житото, допълни още Моллов.

Според него документално са доказани липси на 50 хил. тона пшеница от резерва. Според депутата от ОДС и член на разследващата комисия Венцислав Върбанов обаче става дума за 100 хил. тона. Заради разминаването двамата депутати изчисляват и по различен начин колко е загубила държавата от нарушенията. Според Моллов данъкоплатците са ощетени с 15-20 млн. лв., а според колегата му от ОДС - двойно повече.

Във всички случаи отговорност за липсата в Държавния резерв носи наблюдаващият министър във всяко едно правителство, при което са установени нарушения, каза още Моллов. Той уточни, че имало уличаващи документи чак до 1997 г. Според Върбанов, който беше зам. министър на земеделието при предишното правителство, било учудващо как хора от мнозинството искат да прикрият откраднатото количество и да си измият ръцете със заварена схема. Проверката не обхваща периода до 1997 г., отрече още Върбанов. Докладът на анкетната комисия е готов, но все още не е подписан от всички депутати. Едва тогава ще бъде гласуван от Народното събрание, а след приемането му ще бъде сезирана прокуратурата./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.