1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затварят кланици за лоша хигиена

Затварят кланици за лоша хигиена

След 30 април остават само фирмите, които могат да изпълнят изискванията на ЕС

 

Цели 25% от европейското законодателство засягат ветеринарната дейност. В това отношение рязко скачат изискванията и към нашата страна като кандидат за ЕС. През тази година се очаква да бъде гласуван новият закон за ветеринарната дейност в България. Това е едно от основните изисквания за затварянето на глава "Земеделие".

Според експертите от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) няма пречки да изпълним ангажиментите, които сме поели, стига да се намерят необходимите средства. Най-трудна обаче ще бъде промяната в манталитета както на производителите на стоки от животински произход, така и на тези, които консумират такива продукти.

До края на април ще бъде решена съдбата на фирмите, които произвеждат хранителни продукти от животински произход, но не отговарят на изискванията на ЕС, съобщи шефът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) д-р Илиян Костов. Според него тези предприятия имат възможности да подобрят работата си, но не го правят, защото разчитат на удължаване на срока. Ако не влязат в час, ще ги затворим, заяви д-р Костов.

Фирмите производителки на хранителни продукти от животински произход са разделени на 4 групи. Регистърът е публикуван в сайта на земеделското министерство. Няма ли го там някое предприятие в списъка, значи или е затворено, или работи нелегално. В първата група от регистъра са отличниците, които напълно отговарят на изискванията на ЕС. Тези от втора група имат потенциал да изпълнят условията и го правят. В третата са фирмите, които могат да подобрят работата си, но не го правят. Предприятията от последната група не могат да изпълнят изискванията, каквото и да сторят. В момента 120 такива фирми са затворени. Ще има и други, твърдят от ДВСК. И съветват собствениците да не правят инвестиции в сгради и оборудване, а най-вече за подобряване на хигиената.

Съгласно европейското законодателство производителят е отговорен за стоката, която предлага. Така ще е и у нас. Ветеринарните доктори вече няма да стоят по 24 ч в кланиците и да отговарят за всичко, както беше досега. Освен с ниската култура на производството, ще трябва да се борим и с тази на потреблението, казва д-р Костов. Българинът все още гледа предимно цената, а не толкова качеството. Така от евтина, но с неизвестен произход кайма се тровят цели семейства.

Хората продължават да купуват и прясно мляко на улицата, което в топлите дни също може да е опасно. Сериозни промени се очакват и по отношение на ветеринарния контрол на вносните стоки. След като България стане външна граница на ЕС, нашите инспектори ще трябва да пазят Европа от заразено месо. Затова контролът вече ще се прави на самите ГКПП. На 8 от тях по линия на програма ФАР се изграждат специални складове. При съмнение там ще се разтоварва целият камион и стоката ще се проверява на място. Такива складове ще има на пристанищата Варна и Бургас, на Капитан Андреево, Златарево, Калотина, Брегово, летище София. Живи животни ще могат да се внасят само през Калотина./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.