1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затварят нелегални предприятия и цехове за месопреработване

Затварят нелегални предприятия и цехове за месопреработване

В момента никой не знае колкто са незаконните предприятия в страната

 

До две седмици всяка община ще трябва да изготви списък с всички работилници, които нямат разрешителни или са спрени със заповед на ветеринарните служби, но продължават да извършват дейността си. инициативата е на Асоциацията на месопреработвателите в България.Лично се е ангажирал и зам.-министърът на земеделието и горите, Бойко Боев, след разговор с представители на асоциацията.

Нарушителите ще бъдат санкционирани и затваряни, обясниха от асоциацията. В момента никой не може да каже колко са незаконните предприятия и какъв е обемът на продукцията, която те произвеждат. Това каза бившият председател на месопреработвателите Кирил Вътев.

До края на миналата година за несъответствие със стандартите на Европейския съюз окончателно са били затворени 108 цеха. По настояване на асоциацията 5 предприятия са получили разсрочване, тъй като са в процес на подобряване на цеховете си. Най-голям проблем според Вътев са именно предприятията от сивата икономика, които въобще не се контролират по отношение на санитарно-хигиенни норми. Няма кой да следи и за спазването на добрите производствени практики там, уточни той.

От 3 до 10 години затвор предвижда Наказателният кодекс за собствениците на незаконните предприятия, каза изпълнителният директор на асоциацията Светла Чамова. 607 са всички предприятия в страната, които работят в областта на месопреработването, уточни тя. Броят им е намалял почти наполовина за последните две години./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.