1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затварят всяка 10-а месарница до 2006 г.

Затварят всяка 10-а месарница до 2006 г.

Малките транжорни да са магазини, иска агроминистерството

 

Около 60 от общо над 600 месопреработвателни предприятия в страната се очаква да бъдат затворени до началото на 2006 г., съобщи шефът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) д-р Божидар Христов.

Става въпрос за цехове и кланици, които не са в състояние да преструктурират производството си според хигиенните норми  на ЕС. Тези изисквания са записани в наредбите към Закона за ветеринарно-медицинската дейност и влизат в сила от края на тази година.

В момента тези предприятия още работят, но до края на годината трябва да спрат, тъй като попадат в така наречената 4-та група, поясни д-р Христов. В нея влизат цехове и кланици, които нямат потенциал за развитие и собствениците им трябва да построят изцяло ново предприятие, за да продължат производство.

Много от тях вече са започнали строителство на помещения, които отговарят на ветеринарно-санитарните норми. В тези случаи старото предприятие ще бъде затворено и след изграждането на ново производството ще се прехвърли в него.

На територията на страната обаче вече са затворени над 150 месарски цехове и кланици. Останалите бяха разделени в три групи. В първата влязоха тези, които вече отговарят на европейските стандарти и са лицензирани за износ в ЕС. Във втора попаднаха фирмите, които са изпълнили хигиенните и санитарните изисквания, но все още не са лицензирани за износ. В трета останаха тези, които покриват отчасти изискванията, но без хигиенните норми. Впоследствие част от тях успяха да се изкачат във втора група, а останалите изпаднаха в последната четвърта група и ще трябва да спрат работа.

Данните за броя на предприятията в различните групи обаче постоянно се менят, тъй като част от тях преминават в друга категория. Преди седмица приключи последната проверка на ДВСК, резултатите от която се очакват в средата на януари. Тя ще даде по-точна представа каква част от фирмите в страната ще бъдат закрити, и каква ще се преструктурират и ще продължат работа, обясниха от ведомството.

Много от фирмите в четвърта група например вече имат одобрени проекти по програма САПАРД и са подготвили бизнес планове, и разрешителни за строеж. Заради забавянето на проектите по програмата обаче много собственици вероятно ще започнат строителство чак напролет.

Според шефа на отдел "Производствени предприятия" в столичната ДВСК д-р Иван Манолев напролет е последният срок за предприятията от четвърта група. Ако дотогава някой не е успял да купи терен и да си набави нужните разрешителни за строеж, не виждам как ще построи нова производствена сграда до края на годината, посочи той. Само на територията на София в тази категория попадат около 22 цеха и колбасарници. Повечето от тях обаче вече строят или започват строителство.

За малките транжорни за разфасоване на месо има и друг шанс да оцелеят - предвижда се те да се преобразуват в магазини с цехове за собствено производство. За целта обаче трябва да бъде приета подготвяната от земеделското министерство наредба, която да регламентира дейността им. 

Тези магазини ще могат да продават продуктите си само на крайни клиенти - граждани, ресторанти и заведения, но не и на борсите за месо или на прекупвачи, обясни д-р Манолев. Според него, ако наредбата бъде приета, от сегашните 30 транжорни в София ще останат не повече от 5-6, а останалите, по-малки, ще заработят като магазини.
Според ветеринарните инспектори това е най-добрият вариант. В противен случай повечето транжорни ще продължат работа нелегално в мазетата и без никакъв санитарен контрол от страна на държавата.
/monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.