1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затворихме глава “Земеделие”

Затворихме глава “Земеделие”

България затвори три от най-тежките глави в преговорите с Европейския съюз вчера следобед

 

България затвори три от най-тежките глави в преговорите с Европейския съюз вчера следобед. Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева първо приключи глава "Земеделие", след това "Регионална политика" и "Бюджет". Това стана възможно, след като в сряда Комитетът на постоянните представители на страните-членки прие договорените параметри и предложението на Европейската комисия за затваряне на главите.

Трите бюджетни теми бяха изцяло зависими от финансовата рамка за България, която вече е одобрена. Според планирания бюджет на ЕС, за България за периода 2007-2009 г. са предвидени близо 4,3 млрд. евро. Парите ще бъдат разпределени: за стимулиране на селското стопанство - 388 млн. евро, за земеделски стопани- 431 милиона., за развитие селски райони-617 млн. евро, затварянето на блокове от АЕЦ "Козлодуй" - 350 млн. евро, за укрепване административна структура - 82 милиона.

До окончателното приключване на преговорите за присъединяване остава България да затвори само още една глава - "Конкуренция". Очаква се това да стане на 15 юни в Люксембург на междуправителствената конференция. По тази глава Европейската комисия има претенции към прилагането на новото законодателство в областта на конкуренцията и отпускането на държавните помощи в размер на 309 млн. лева от правителството на Иван Костов през 1999 г. за комбината "Кремиковци". За да ги признаят за допустими, ЕС настоява заводът да затвори 19,2 % от мощностите си до 2006 г.

Ако това се случи, формалното приключване на преговорите на България с ЕС ще бъде обявено на срещата на върха на ЕС на 17-18 юни. Очаква се договорът за присъединяване да бъде подписан в края на 2005 г., а страната ни да стане пълноправен член през 2007 г.

Таванът за средствата в селското стопанство пък ще бъде записан в договора за присъединяване на България към ЕС. По глава "Земеделие" договори по квотите за производство на полски зеленчуци ще бъдат признати данните от 5-годишния период между 1998-2003 г. Това важи и за средните добиви за производство на зърно.

Засетите площи за зърнени култури обаче ще се смятат за последните 3 години, както и количеството произведено мляко. За месото избираме най-добрата година за последните три. Остава в сила предложението на Брюксел земеделските производители да получават след 2007 г. 25 % от субсидиите, които ползват досега европейските фермери, и пълния обем субсидии за нас да бъдат валидни едва след 2017 г./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.