1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделието в Плевенско губи позиции

Земеделието в Плевенско губи позиции

 

Тревогата си от негативните процеси в земеделието изразяват в обръщение, адресирано до председателя на Народното събрание, до министъра на правосъдието и до министъра на финансите членовете на Областния съюз на земеделските кооперации в Плевен. "Поради необоснованите и нестабилни цени при реализацията на земеделската продукция, неблагоприятните климатични условия и редица субективни причини, доходите от производството на земеделски култури ежегодно намаляват.

Поради липса на средства не се спазва технологията за отглеждане на културите и особено на есенниците, които заемат около 70% от обработваемата земя. Получените средни добиви са ниски и доходите на земеделските кооперации не могат да покрият вече направените разходи", пишат в обръщението си членовете на Областния съюз на кооперациите в Плевен. Основно място в писмото си те отделят на независещите от кооперациите причини за все по-честите фалити. Става въпрос за водените от години съдебни дела срещу фирми, подписали перфектни договори и изкупили, но без да платят и досега, продадената им продукция.

Над 5 милиона лева дължат на около 20 кооперации от Плевенско такива фирми. Делата срещу тях са спечелени, но пари кооператорите все още не са видели. Или пък фирмите се подиграват с тях, като им превеждат от време на време по 10 лева! "В резултат на съществуващата икономическа среда, в която работят, земеделските кооперации от общо 110 в областта те прогресивно намаляват - шест са обявени в несъстоятелност, още толкова са дали земята си за преарендуване на частни стопани, 19 кооперации са дадени на Агенцията за държавни вземания. До този момент в над 30 села обработката на земята е под въпрос", пишат в обръщението си членовете на съюза.

И "докато все още не всичко е загубено и могат да се решат редица проблеми" те се обръщат към властимащите като искат от тях да вземат спешни мерки. Сред исканията на кооперациите са Министерството на правосъдието, съдът и прокуратурата да им окажат съдействие и да осигурят събирането на вземанията от фирмите длъжници. Поради сериозните финансови затруднения кооперациите искат разсрочване за период 3-4 години на задълженията си към данъчните и към НОИ, както да бъдат премахнати глобите за неплатен в срок ДДС предвид сезонността на селскостопанското производство и неритмичната реализация на продукцията от него.

"Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие" да започнат кредитирането и субсидирането на хлебното и фуражното зърно, на животинската и на друга продукция на килограм продадена продукция на лицензирани от държавата фирми както това се прави в Европейския съюз", искат още от земеделските кооперации в Плевенско. И се надяват, че исканията им не само ще бъдат прочетени, но по тях ще бъдат взети спешни мерки, за да могат да организират производствената си дейност през настоящата стопанска година./в. Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.