1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделски неволи с евро привкус

Земеделски неволи с евро привкус

 

Министерство на земеделието и горите има само четири месеца да изчисти червените и жълтите картони, вдигнати от Европейската комисия по глава "Земеделие" в преговорите за присъединяване на България към ЕС. Критичните въпроси в последния доклад на комисията са формализирани, като невъзможността да се приложи Схемата за единно плащане на площ, за да се определи броят на земеделските стопанства, допълнителните национални преки плащания и подходящия бюджет.

Все още не е завършена системата за информационни технологии за работата на Разплащателната агенция, през която ще преминават европейските субсидии за сектора. Освен това не е проведено обучение и подбор на служители. В скоро време управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", който ще бъде акредитиран като Разплащателна агенция, трябва да обсъди промените в организационната си структура, обяви аграрният министър Нихат Кабил. Промените трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет и от 1 юли да започне процедурата по нейната акредитация от министерството. Международен орган, който предстои да бъде избран, обаче трябва да сертифицира процедурните правила на българската Разплащателна агенция, за да бъде призната от Брюксел. Ако страната не е готова с агенцията, за да усвоява парите по еврофондовете, няма да ги получава. Например преките плащания за площ обработваема земеделска земя или средствата за развитие на селските райони автоматично няма да се получават от агростопаните, ако не се изгради Разплащателната агенция. Според запознати има възможност средствата за земеделието да бъдат спрени и на по-късен етап, ако бъдат установени проблеми и нарушения в работата на агенцията, която ще бъде подложена на постоянни одити и проверки от Брюксел. Експертите ще преглеждат процедурите от постъпването на проектите, тяхната селекция, цялата процедура, изплащането на субсидиите до последващия контрол.

Първоначалният план за създаване на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) е актуализиран, за да бъдат отразени закъсненията в неговото прилагане. Тази система трябва да функционира, защото чрез нея ще става извършването на преките плащания към земеделските стопани. Тя ще съдържа данните за регистрираните земеделски производители и обработваемите земеделски площи. В момента Министерството на земеделието и горите извършва изработване на цифрова орто фотокарта, т.е. дигитално се заснема цялата територия на страната със самолет, за да се видят обработваемите земеделски площи, за които ще се отпускат преки субсидии от ЕС.

За да се изгради системата за идентификация на земеделските парцели (LPIS), министерството реши да използва архивни сателитни изображения. Досега са дигитализирани 24 хил. кв.км, което е около една четвърт от територията на страната, която ще влезе в ортофотокартата, каза Дамян Михалев, изпълнителен директор на Агенцията по почвените ресурси. Общо заснети със самолет от фирмата "Евросенс" досега са 42 хил. кв.км, което е по-малко от половината площи. За да се ускори работата по системата за идентификация на земеделските терени, държавата е закупила за 2.6 млн. лв. сателитни снимки за 32 хил. кв.км от италианския "Джойнт рисърч център".

Наскоро започна работата по създаването на връзка между земеделските производители и обработваните от тях парцели, необходима за снабдяването на стопаните с графични материали, обозначаващи границите на блоковете, техния единен идентификационен номер и площта. Повече работа е свършена по отношение на приемането и инсталирането на нов софтуер, но той все още не е подложен на окончателно тестване, пише в доклада на ЕК. Необходими са спешни действия като предварителна регистрация на земеделските производители, проверките на място и обучението на персонала. По отношение на двете системи представителят на главна дирекция "Разширяване" в ЕК Хинрих Майер-Жарболе заяви, че в тази област има напредък и трябва да се продължи работата по график. От средата на юни в 11 от 28 области в страната ще започне предварителната регистрация, а до края на тази седмица ще завърши модификацията на софтуера на системата за идентификация на земеделските парцели, каза зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Той допълни, че дигиталното заснемане на територията върви с ускорени темпове, като в процеса е включен втори самолет и има готовност за трети.

Едни от най-сериозните критики в доклада са за Общата организация на пазарите (OOП). По отношение на виното създаването на българския регистър на лозята все още не е приключено. За определени пазарни механизми не е прието допълнително прилагащо законодателство, по-специално за контрола и издаването на удостоверения. В сектор мляко е прието законодателството за прилагане на ООП и са предприети мерки за разпределяне и управление на производствените квоти. Базата данни, в това число и основният регистър на квотите, е финализирана и обхваща всички производители и директни продавачи на мляко, а разпределението на индивидуални квоти е в процес на подготовка.

При процеса по одобрение на изкупвачите се отчита напредък. Предстои обаче да се приемат подробни правила за управлението на млечните квоти и за националния резерв. Не функционират пълноценно националният и регионалните млечни бордове, както и независимите лаборатории за анализ на маслеността към всички млекопреработвателни предприятия. Лабораториите още не са изградени, нито акредитирани. От доклада на евроекспертите става ясно, че при класификацията на кланични трупове от говеда българското законодателство е напълно хармонизирано, но понастоящем не е в сила. За да се приложи успешно класификацията до присъединяването, е необходимо да се ускори обучението в кланиците.

Най-сериозните проблеми са във ветеринарната и фитосанитарна области, включително безопасност на храните. Все още не са приети някои наредби или изменения към съществуващото законодателство за осигуряване на пълно съответствие с европейските изисквания във ветеринарния сектор. По отношение на наблюдението на трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ), т.нар. болест луда крава и по-специално събирането, обработването и тестването на поразени животни, България е предоставила национален план за събиране. Той обаче се нуждае от допълнително подобрение. Не е показано съответствие с изискванията на ЕС на един от двата екарисажа, намиращи се във Варна за обработка и изгаряне на отпадъци от животинско месо.

Необходимо е да се предприемат спешни действия за изграждането на нов екарисаж в Южна България. Зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев каза, че през 2009 г. в Южна България ще бъде изграден най-модерният екарисаж в Европа, който ще има възможност да поема животинските отпадъци от Северна Гърция, Турция, Македония и Сърбия, както и от двата порта на Варна и Бургас. Освен това този екарисаж ще облекчи българския бизнес, като намали разходите за транспортиране на животинските отпадъци. За контрола на заболяванията по животните предстои създаването на Фонд за спешна помощ за здравето на животните.

Що се отнася до контрола на класическа чума по свинете, преминаването от ваксиниране към статут на страна, която не извършва такова, все още не е завършен процеса. В ЕС е забранена ваксината срещу класическата чума по свинете. Продължава привеждането в съответствие с хигиенните изисквания на общността и модернизирането на стопанствата. Въпреки това все още не е показано, че процесът на модернизация на стопанствата е приключил. Нормите и стандартите на ЕС за хуманното отношение към животните не са напълно прилагани.

Подзаконовите актове за присъединяване към компютризираната мрежа TRACES, свързваща ветеринарните власти на ЕС, все още не са приети и не са влезли в сила. Вече съществува законодателство за идентификацията и регистрацията на животни за всички съответни видове, както и за процедурите за санкциониране и контрол. Създадена е база данни за животни от рода на едрия рогат добитък. Системата е усъвършенствана и актуализирана, с оглед включването на други видове. Все още не е показано, че базата данни функционира в реално време за всички видове. Един от осемте ветеринарни гранични инспекционни пункта на Капитан Андреево при границата с Турция функционира, но все още се изискват някои промени. Работата е започната и оборудването за изграждането на останалите пунктове е договорено. Необходимата инфраструктура за останалите седем пункта на бъдещите външни граници на ЕС в България не е създадена, нито са приложени и процедурите на ЕС за инспекция и условията за внос.

Евро - агро критики

- липса на Разплащателна агенция

- липса на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) на преките плащания към стопаните

- липса на система за идентификация на земеделските парцели

- не е приключило създаването на регистър на лозята

- не функционират националният и регионалните млечни бордове

- не са изградени и акредитирани лаборатории за анализ на маслеността към всички млекопреработвателни предприятия

- необходимо е подобрение в плана за събиране, обработването и тестването на поразени животни от луда крава

- липсват екарисажи за обработка и изгаряне на животински отпадъци и болни животни

- все още продължава ваксинирането на свинете срещу класическа чума, което е забранено в ЕС

- забавя се модернизирането и въвеждането на хигиенните норми в стопанствата
 
- не се прилагат стандартите за хуманно отношение към животните

- не е въведена компютъризираната мрежа TRACES, свързваща ветеринарните власти на ЕС

- системата за идентификация и регистрация на животни не функционира

- не са изградени граничните ветеринарно-инспекционни пункт/evropa.dnevnik.bg

AGRO.BG




 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.