1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските производители ще платят по-голяма цена при присъединяването към ЕС

Земеделските производители ще платят по-голяма цена при присъединяването към ЕС


Цената на присъединяване към Европейския съюз при земеделските производители би могла да бъде по-голяма, отколкото ползите от членството. Това е мнението на специалисти в областта, цитирани в сряда от румънския вестник "Котидианул".

През 2007 година близо два милиона земеделци ще трябва да си намерят работно място в друга сфера. Делът на хората, занимаващи се със земеделие, трябва да бъде сведен до 15 на сто. Така е в останалите европейски страни, посочва още румънското издание.

В момента 36 % от активното население на Румъния, тоест около 3,6 милиона души, е заето в земеделския сектор. В България през 2002 година 9,7 на сто от активното население работеше в земеделската област, пише в."Котидианул".

В Полша делът e 19,6 на сто, а в Унгария - 6,1 на сто.

В Румъния разходите за храна възлизат на 40 % от приходите, докато семействата в България отделят 31,8 на сто от доходите си за храна, продължава изданието. За сравнение - в останалите съседни страни за храна се отделят между 22 и 30 на сто от приходите, а в страните от Европейския съюз - средно по 16 на сто./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.