1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Значителен ръст в броя закупена селскостопанска техника е отбелязан през 2003 година

Значителен ръст в броя закупена селскостопанска техника е отбелязан през 2003 година

От 6 на 9 месеца е увеличен гратисният период при закупуването на техника както нова, така и втора употреба

 

Значителен ръст в броя закупена селскостопанска техника е отбелязан през 2003 година, сочат данни на ДФ "Земеделие".

184 трактора и 40 комбайна са закупени през 2003 година от земеделски производители в страната само по националната инвестиционна програма "Техника" на ДФ "Земеделие". Закупената техника по същата програма през предходната 2002 година е била съответно 9 трактора и 18 комбайна, уточняват от фонда. Значително облекчените условия за директно кредитиране от фонда както на нова, така и на рециклирана техника, които стопаните успешно приложиха в дейността си, създадоха предпоставки за тази динамика.

Успоредно с това се увеличи и възвръщаемостта на средствата, отпускани от фонда, което даде основание ръководството му да приеме съвсем наскоро нови още по-големи облекчения при кредитиране.

100 000 лева, вместо досегашните 50 000 лева ще могат да получават стопаните директно от фонда без посредничеството на търговските банки и по програма "Животновъдство". Това е най-значимата промяна през новата 2004 г., отнасяща се до дългосрочното инвестиционно кредитиране от фонда по трите му национални програми – "Техника", "Растениевъдство" и "Животновъдство". До 100 000 лева фондът ще кредитира и покупката на годни за експлоатация селскостопански постройки, предназначени за отглеждане на животни. Пряко от фонда до този размер ще се отпускат и кредити за закупуване на прасета за угояване, както и закупуването на годни за експлоатация оранжерии.

Дългите гратисни периоди, в които се дължи само лихва, както и увеличените срокове за пълно разплащане на задълженията към фонда дава много по-големи шансове за коректни отношения между кредитополучателите и държавната институция. От 6 на 9 месеца е увеличен гратисният период при закупуването на техника както нова, така и втора употреба. Срокът за издължаване за новата техника е 48 месеца, а за рециклирана – се променя от 24 на 30 месеца. Удължен от 36 на 42 месеца е и срокът за издължаване на кредити за закупуване на селскостопански постройки, а за ново строителство и за специфично оборудване в животновъдството срокът на погасяване на задълженията вече е променен от 36 на 48 месеца.

Трите инвестиционни програми стават предпочитани от стопаните не по-малко отколкото европейската програма САПАРД. Либерализираните общи изисквания по отношение гаранциите при отпускане на кредитите, изрично съобразени със спецификата на земеделското производство и възможности, съчетани с атрактивни лихвени проценти, са още една причина за повишения интерес. Фондът запазва и преференциалните си по-ниски лихви и безлихвени гратисни периоди за младите земеделски производители до 40 години, както и за пчеларите по програмите "Животновъдство" и "Растениевъдство", като поема разходите за тях под формата на капиталови субсидии и през тази година. Той ще продължава да покрива и разходите за лихви през гратисните периоди и по двете си регионални програми – "Родопи" и "Северозападна България".

Фондът увеличава от 100 на 150 лв. за дка. капиталовата субсидия, която ще отпуска през тази година за създаване на трайни насаждения от лозя и овощни масиви./МЗГ

AGRO.BG 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.