1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американски стартъп задвижва трактор с амоняк

Американски стартъп задвижва трактор с амоняк

Според фирмата зареждането е бързо и безпроблемно, подобно на обичайното зареждане с дизел или газ

Американска стартъп-компания задвижва трактор с амоняк. Машината е с мощност 136 конски сили и няма вредни емисии. При изгарянето на амоняк се образуват азот и вода, но не и въглероден диоксид.
 
Обикновено амонякът се употребява като тор и се произвежда синтетично. При демонстрацията на трактора е използван течен амоняк в горивна клетка, който за пръв път задвижва тежка селскостопанска машина. Самият трактор няма дизелов двигател, а разполага с няколко модула за разделяне на амоняка и горивни клетки, които с едно зареждане работят няколко часа. Според фирмата зареждането е бързо и безпроблемно, подобно на обичайното зареждане с дизел или газ.
 
Горивните клетки са познати от двигателите с водород, който обаче има сравнително ниска енергийна плътност. При амоняка тя е по-висока и позволява по-дълга експлоатация и по-голяма мощност.
 
За разлика от леките автомобили, при тежки машини като трактори, камиони или кораби не е толкова лесно необходимата енергия да се предостави с помощта на акумулаторни батерии. Затова учените търсят алтернативи на дизела и ползват амоняка заради високата му енергийна плътност и безвредното му изгаряне.
 
Редица производители на трактори вече работят по алтернативни системи за задвижване – водород, метан и електричество. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.