1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БАБХ откри случаи на Треска от Западен Нил в България

БАБХ откри случаи на Треска от Западен Нил в България

През 2018 г. случаи на болестта са докладвани в редица европейски държави

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вирус на болестта Треска от Западен Нил при 2 броя щъркели в село Атия през месец август тази година и при една посевна врана в град Бургас през септември. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

БАБХ ежегодно изпълнява програма за надзор на болестта Западнонилска треска. За всеки положителен резултат при животни и птици незабавно се уведомяват здравните власти за предприемане на конкретни мерки.

През 2018 г. случаи на болестта са докладвани в редица европейски държави, включително и в съседните на България – Гърция и Румъния. Положителните резултати при птици в област Бургас са доказателство за вирусна циркулация в страната.

БАБХ напомня, че Треска от Западен Нил е заболяване, от което боледуват както животни (най вече еднокопитни и птици), така и хора. Птиците са резервоар на вируса в природата. Болестта се предава чрез ухапване от комари като борбата с комарите е основния начин за предпазване от заразата. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.