България не е съгласна с част от предложените от Европейската комисия промени в ОСП

Страната ни е и против предложението 2011 година да бъде определена като референтна за преките плащания

България не е съгласна с част от предложените от Европейската комисия промени в Общата селскостопанска политика след 2014-а година, и смята твърдо да отстоява позициите си в тази област, в която решения могат да се вземат само с единодушието на всички 27 държави, съобщи БНР.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в Брюксел, където започнаха дискусии по темата между страните членки, Еврокомисията и Европейския парламент. Намерението на Еврокомисията да постави 30 на сто от субсидиите под условие и те да се дават само ако се развива "зелено" земеделие е нещо, с което България не е съгласна, категоричен бе Мирослав Найденов.

Страната ни е и против предложението 2011 година да бъде определена като референтна за преките плащания. Това ще означава, че занапред дадена държава ще може да получава субсидии само за площите, за които са получавани през тази година. И ако не се очаква старите страни членки тепърва да разширяват обработваемите си площи, то у нас този процес продължава. От 2007 г. е отбелязан ръст с 24 на сто, което поставя България на първо място в Евросъюза по този показател. Поради това Мирослав Найденов се противопоставя и на това предложение на Еврокомисията.

Отделно от това България отново ще поиска субсидиите у нас да се изравнят с тези за старите държави членки през 2014, а не през 2016 г. както е предвидено. Промените в Общата селскостопанска политика трябва да бъдат приети с единодушие. Министър Найденов е предупредил на срещата на Европейската народна партия, че ще държи българската позиция да бъде взета предвид.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар