1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българското лозарство ще бъде подпомогнато със 112 млн. евро

Българското лозарство ще бъде подпомогнато със 112 млн. евро

Снимка:

Най-много средства се предвиждат по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор стартира на 23 февруари тази година. Предвиденият бюджет по нея, който трябва да бъде усвоен до 2013-2014 г., е общо 112 млн. евро, разделен на три мерки.

По мярката „Преструктуририране и конверсия на винени лозя” бюджетът до 2013-2014 г. възлиза на 91 млн. евро. Финансовата помощ по тази мярка за стопанската 2008–2009 г. е до 75% от направените разходи без завишаване на пределните цени, определени от изпълнителния директор на Разплащателната агенция към ДФ „Земеделие”. Предварителните планове за преструктуриране и конверсия на площи с винени лозя се подават не по-късно от 10 май на съответната финансова година в съответното Териториално звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Другата мярка от Националната лозаро-винарска програма е  „Застраховане на реколта” с бюджет 10 млн. евро, който трябва да се усвои до стопанската 2013-2014 г. Тази дейност се подпомага за първи път и са включени основните рискове като градушка, пожари, наводнения, измръзване, късно пролетно осланяване, щети, нанесени от болести и неприятели, нападение от диви животни и др.

 „Промоция в трети страни” е мярка, по която са заложени 11 млн. евро. Чрез нея подлежат на подпомагане промоционални проекти, насочени към вина със защитено наименование за произход, географско указание или вината с означение на винения сорт лоза.

Повече подробности за Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор можете да прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.