1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Близо 100 милиона евро ще предостави германското правителство като спешна помощ за млекопроизводителите в страната

Близо 100 милиона евро ще предостави германското правителство като спешна помощ за млекопроизводителите в страната

Средствата ще се предоставят под формата на кредитни гаранции, данъчни облекчения и доплащания за задължителните застраховки "Злополука"

Близо 100 милиона евро ще предостави германското правителство като спешна помощ за млекопроизводителите в страната. Това обеща земеделският министър Кристиян Шмит на свиканата от него среща с представители на фермерите, млекопреработвателните компании и търговските вериги, пише сайта agrarheute.com.

Средствата ще се предоставят под формата на кредитни гаранции, данъчни облекчения и доплащания за задължителните застраховки "Злополука". При продажбата на селскостопански площи стопаните ще имат право на по-висока необлагаема сума, но при условие, че със спечелените пари погасяват дългове, а земите продължават да се ползват за земеделие.

Още преди срещата министър Шмит бе подчертал, че правителството не може да определя минимални изкупни цени на млякото, нито има намерение да въвежда производствени квоти. Според него единствено участниците на пазара са в състояние да намерят решение на проблемите, като политиците могат само да помагат.

Фермери, преработватели и търговци заявиха на срещата, че започват засилен диалог за намиране на предложения как да се намали производството и как да се реорганизират пазарните структури. В тази връзка правителството обеща да допусне изключения от антикартелните разпоредби, като разреши договарянето на количества и цени. "След това вече е в ръцете на мандрите да се разберат с доставчиците си за производството и пласмента", каза Шмит. "Не ни трябва земеделие, което зависи от помощи. Трябва ни по-малко мляко на по-добри цени", допълни той.

Президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид изтъкна, че предложените 100 милиона евро не са достатъчни, за да компенсират загубите на стопаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.