1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Британската армия е взривявала живи прасета, екипирани със защитно облекло

Британската армия е взривявала живи прасета, екипирани със защитно облекло

Целта е била да се подобрят техниките за медицинска интервенция при пострадали на бойното поле

Британската армия призна, че е взривявала живи прасета, някои от които екипирани със защитно облекло. Военните казват, че това е правено с цел да се подобрят техниките за медицинска интервенция при пострадали на бойното поле. Активисти за етично отношение към животните обаче реагираха много остро срещу тази практика, пише британският в. „Индипендънт“. 

Според армията проведените изследвания са били важни, за да се провери дали прасетата може да бъдат спасени дори и ако са с „тежки травми, получени на бойното поле“, а също и да се изпитват нови средства за кръвосъсирване, информира в. „Мирър“. 

Прасетата са много близки генетично до хората. От организацията за защита на животните ПЕТА Ю Кей (PETA UK), обаче заявиха, че „действията на британските военни са жестоки и архаични и не могат да бъдат оправдани нито от медицинска, нито от етична, нито от образователна гледна точка.“ Според организацията вместо животни е могло да се използват други методи. Високотехнологични симулатори се използват от 23 държави членки на НАТО, дават пример от ПЕТА. 

През последните три години британската армия е убила близо 30 хил. животни по различни причини, например за изпитания на отровни вещества. Използвани конкретно по сега разкритата програма са 115 прасета, отбелязва vesti.bg.

Според британското Министерство на отбраната прасетата са били упоени, преди да бъдат взривени, а освен това животните, които са участвали във военните учения са били специално „хуманно подбрани“.

„Изпитанията, които направихме, ни помагат да разработим защитна екипировка и нови медицински препарати на световно ниво, които ще са от полза както за военните, така и за цивилните“, казва говорител на военното министерство, цитиран от „Индипендънт“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.