1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Четвъртият празник на тиквата в Севлиево

Четвъртият празник на тиквата в Севлиево

Тиква от Априлци - “Най-голяма тиква”

Тиквата на Илия Кючуков от с. Драшкова поляна, община Априлци, спечели тазгодишния приз за най-голяма тиква в конкурса «Тиква най-най-...», част Четвъртия Празник на тиквата в Севлиево. За тиквен медал в този конкурс се съревноваваха 70 експоната от вкусните есенни плодове. Въпреки голямата конкуренция, компетентното жури определи тази на Илия Кючуков за първенец в съревнованието. Тиква с обиколка 180 см и височина 42 см., а тeглото й надвишава 43 кг.

В категорията «Най-малката тиква» наградата грабна Минка Тотева от Батошево, най-красивата бе на Мехмед Ахмедов от с. Петко Славейков, а най-нестандартна на Иван Пантев от Севлиево. Медал за най-дълга тиква грабна 150 см. зеленчук от градината на Владимир Феодоров от Севлиево

216 метра е дълъг севлиевският тиквеник тази година. Това е със седем метра повече от миналогодишния, който беше дълъг 209 метра. За направата му са използвани 40 кг кори за баница, 75 кг тиква, 15 кг захар, 3 кг пудра захар, 10 кг орехи, 22 литра олио и 50 пакетчета канела. Кулинарният специалитет е правен в продължение на три дни и около 5 хиляди човека опитаха от него.

В Севлиево бяха обявени и резултатите от кулинарната изложба в четвъртата поред фиеста на тиквата.Състезанието се проведе в пет категории - тиквеник или баница от тиква, печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия от тиква и карвинг. На изложбата бяха представени също заешка капама в тиква, боб в тиква, гол тиквеник, рачел, чипс от тиква, конфитюр, туршия от тикви и зеленчуци с мед, телешко задушено в тиква, сусамени пръчици.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.