1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дачиан Чиолош: Реформата в ОСП ще бъде от полза за всички

Дачиан Чиолош: Реформата в ОСП ще бъде от полза за всички

Новите предложения на ЕК предвиждат поставяне на таван на субсидиите за големите ферми

Европейският комисар по селското стопанство Дачиан Чиолош отхвърли в понеделник критиките срещу предложенията за промени в Общата селскостопанска политика (ОСП), представени миналата седмица в Брюксел. Той заяви, че реформата ще бъде от полза за всички в Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

"Предложената реформа може да бъде усъвършенстваната, но това, което има значение, е да не се пренебрегва европейският дух", заяви Чиолош. Според него ОСП не трябва да се превръща в магазин, където всеки купува само това, което иска.

Новите предложения на Европейската комисия предвиждат поставяне на таван на субсидиите за големите ферми, като се очаква споразумението по това настояване на Брюксел да бъде постигнато най-трудно. Германия, Холандия и Великобритания са твърдо против тази мярка, защото тя може да доведе до разделяне на големите ферми в страните им.

Чиолош обаче подчерта, че таван на субсидиите не означава, че големите селскостопански производители вече няма да получават евросредства. Той обясни, че мярката ще допринесе "фондовете да бъдат харчени по по-прозрачен начин".

Според еврокомисаря, който отговаря и за развитието на селските региони, държавите, възползвали се до момента най-много от евросубсидии не трябва да се ядосат, че ще споделят бюджета за земеделие с новите държави членки. "Няма да има губещи в този процес и се надявам, че в крайна сметка всеки ще спечели – и селскостопанският сектор, и данъкоплатците, които ще получат по-добра продукция и по-ниски цени", обясни той.

Чиолош отхвърли критиките и на новите държави членки, като родната му Румъния, които се оплакват, че новите квоти все още са далеч от тези на старите членки въпреки повишаването. Той обясни, че опитът за твърде бързо компенсиране на различията може като цяло да провали реформата, подчертавайки трудността да се намери подходящият баланс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.