1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дигиталното земеделие в практиката: подготвяне на основите за бъдещето на селското стопанство в Европа

Дигиталното земеделие в практиката: подготвяне на основите за бъдещето на селското стопанство в Европа

Вземането на решения става по-бързо, по-умно и по-опростено

Чрез комбиниране на силата на инстинкта на земеделския производител с най-съвременните технологии, като сателитни изображения, променливи алгоритми, високотехнологични сензори, мобилни приложения и GPS, фермерът може да направи по-добър информиран избор, който да доведе до по-високи добиви и по-слабо негативно въздействие върху околната среда.
 
За да се види как работи цифровото земеделие в практиката и да се обсъдят  политиките на ЕС, които могат да ускорят разработването и въвеждането на дигитални иновации, Европейската промишлена асоциация за земеделски машини, CEMA и Bayer CropScience стартират серия от интерактивни посещения на ферми в “Hof ten Bosch” - местна ферма, близо до Брюксел.

През следващите три дни, политици, заинтересовани лица и журналисти от ЕС ще имат възможност да видят на място разликата, която цифровите технологии и интернет може да направят по отношение на селскостопанските дейности и практики. Съвременни трактори, прецизни картофосадачка, инжектори и пръскачки ще направят демонстрации на живо в полето, докато представители на СЕМА, Bayer и Университета в Гент ще споделят идеи и ще отговарят на въпроси за ролята на цифровото земеделие.

При откриването на серията от посещения, Алън Джейгоу, председател на Европейския съвет на младите фермери каза: "Дигиталните технологии имат голям потенциал за подпомагане на земеделските производители при работа в техните стопанства. Цифровите технологии може да изиграят важна роля в привличането на млади таланти - че вече са технологично ориентирани към селското стопанство и по този начин са едни от най-привлекателните работни места: това гарантира, че европейците ще имат високо качество на произвежданите храни. "
 
Ричард Маркуел, президент на CEMA каза: "Интелигентните машини са в основата на дигиталната революция в селското стопанство. За да се гарантира, че цифровите технологии ще се използват все по-широко в селското стопанство на ЕС, ние трябва да провеждаме подкрепящи и далновидни публични политики за преодоляване на недостига на инвестиции в сектора, особено в периоди на ниски цени на стоките. "

Франц Еверхайм, ръководител на отдел „Връзки с ЕС“ на CropScience на Bayer, каза: "Анализите, базирани на информацията ще помогнат на земеделските производители да оптимизират управлението на своя бизнес – това ще спести време, то предполага по-ниски разходи, увеличаване на добивите и по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на планетата."

Посещенията на земеделските стопанства ще включват участие на представители на институциите на ЕС и на европейската хранително-вкусова промишленост като Ричард Ашуърт, MEP, Антеа Макинтайър, MEP, Ян Хуйтема,   MEP, Георгиос Матиудакис от Европейската комисия, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, както и холандския дигитален фермер Якоб Ван ден Борне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.