1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК не предвижда таван на плащанията за необлагодетелстваните райони по Втори стълб на ОСП

ЕК не предвижда таван на плащанията за необлагодетелстваните райони по Втори стълб на ОСП

Това стана ясно по време на дебат за бъдещето на ОСП след 2013 г.

Европейската комисия не предвижда определяне на таван за новите директни плащания за така наречените „зелени дейности”. Те ще бъдат подпомагани в пълен размер. Плащанията за необлагодетелстваните райони по Втори стълб, отпускани за хектар земеделска земя, които да компенсират земеделските производители за направени разходи и пропуснати доходи, свързани с ограниченията за селското стопанство в такива райони, се фиксират между минимален и максимален размер за хектар за година. За тези плащания в бъдещата ОСП не се предвижда прилагане на таван, така както е за директните плащания по Първи стълб.

Това стана ясно по време на дебата, проведен в гранд-хотел „София” вчера, за бъдещето на ОСП след 2013 г. с участие на неправителствени и граждански организации и фермери от цялата страна. Експертите от Дирекциите „Директни плащания и пазарна подкрепа” и „Развитие на селските райони” представиха в детайли на техническо ниво предложенията на Комисията за промени в схемите на подпомагане за периода 2014-2020 г.

Специално внимание участниците в дискусията отделиха на понятието „активен фермер”, като експертите подчертаха, че вероятно то ще се определи на базата на извършване на определен задължителен минимум земеделска дейност.

Беше поставен въпрос за необходимостта от ясно дефиниране на понятия като „интегриран проект” и проект за иновации”, за да могат потенциалните бенефициенти ясно да програмират бъдещите си инвестиции.

По време на дискусията стана ясно още, че нови елементи на подпомагането, предвидени в предложението на Комисията, са подпомагането на памука, както и определените задължителни подпомагания в рамките на бюджета за преки плащания на млади фермери– в размер на 2% от общия бюджет, за „зелени” плащания – в размер на 30%,  както и възможността за подпомагане на малки фермери– в размер до 10% от общия бюджет за преки плащания. Бе уточнено, че новата помощ, предназначена за млади фермери ще съществува успоредно с подпомагането на младите фермери по линия на бюджета, определен за развитие на селските райони, което се прилага и в момента, така че като цяло се завишава подпомагането на начинаещите и младите земеделски стопани.

По време на дискусията стана ясно, че задължителен национален резерв за права на плащания ще задели 3% от правата за подпомагане на млади фермери, които не са получавали подпомагане в референтната 2011 г. Същевременно по отношение на самата избрана за референтна 2011 г. за определяне на „правата на плащане” бяха направени коментари, че този избор ощетява страни като България и Румъния, и не стимулира обработването на нови, досега пустеещи земи.

Дебатът за многогодишната финансова рамка на Общата селскостопанска политика на целия Европейски съюз ще определи средствата по основните политики на ЕС, а оттам и мащабът на тяхното разпределение в следващия програмен период. Бе подчертано, че по отношение на схемите на подпомагане, ще бъде преминато към нова, единна система на подпомагане и за новите, и за старите страни членки. Повечето от критериите, по които обаче това подпомагане ще се извършва, все още са дискусионни в рамките на Съюза, като част от тях трябва да бъдат определени на национално равнище и именно това налага подобни обществени дискусии, коментираха участниците в дискусията.

Беше направено предложение в тази връзка да се сформира работна група с участието на представители на неправителствените и браншови организации за дебатиране и уточняване на техническите детайли по позицията, която България да представи пред комисията.

Предложение беше направено от страна на неправителствения сектор в бъдещия период на планиране, отново да се създадат възможности за финансиране на проекти на потенциалните бенефициенти като се използва инструментът „рефинансиране” чрез Търговските банки, така както това беше възможно по програма САПАРД.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.