1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейската космическа агенция ще финансира бъллгарски научни и академични проекти

Европейската космическа агенция ще финансира бъллгарски научни и академични проекти

Снимка:

Финансирането ще се осъществи след ратифициране на Споразумението за европейска кооперираща държава между Република България иа ЕКА

Проекти на български научни и академични организации и предприятия ще бъдат финансирани от Европейската космическа агенция (ЕКА). Инициативата "техническа визита" е в рамките на бъдещото сътрудничество между страната ни и агенцията.

Финансирането ще се осъществи след ратифициране на Споразумението за европейска кооперираща държава между Република България и Европейската космическа агенция. Това е официалният документ, регламентиращ присъединяването на България към дейността на ЕКА. Сътрудничеството цели да представи опита, компетенциите и потенциала на България в сферите на дейност на агенцията. То е регламентирано с Решение на Министерския съвет от 11 юни 2014 г., което одобрява проекта на Споразумението и упълномощава министъра на икономиката и енергетиката да го подпише от българска страна.

Бъдещото партньорство бе обсъдено този месец в рамките на работна среща в София между представители на Министерството на икономиката и енергетиката и Европейската космическа агенция. На нея участниците от ЕКА представиха дейностите на агенцията и принципите на функционирането й. Българската страна запозна гостите с опита на държавата ни при реализиране на космически програми и проекти.

ЕКА ще избере кои проекти да финансира на конкурсен принцип след като всяка разработка бъде представена с кратка презентация и попълнен въпросник. "Техническата визита" ще се проведе през месец октомври т.г., като изготвеният от агенцията въпросник, заедно със срока за получаване на презентациите и изискванията към тях, ще бъдат публикувани на официалната страница на министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.