1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция ще представи идеи за по-справедлива бъдеща ОСП

Франция ще представи идеи за по-справедлива бъдеща ОСП

Снимка:

Приоритетни ще бъдат "защитата на заетостта и на животновъдството"

Франция ще представи днес на "решаващ" Съвет по земеделие на Европейския съюз в Люксембург предложения за "по-богата на работни места и по-справедлива" бъдеща Обща селскостопанска политика (ОСП), съобщи министерството на земеделието, цитирано от агенция "Франс прес".

Източник от земеделското министерство в Париж посочи, че приоритетни ще бъдат "защитата на заетостта и на животновъдството", страдащо от високите цени на животинските храни и липсата на работна ръка. Сред основните предложения може да бъде актуализацията на помощите за ферми до 50 хектара, заяви миналата седмица депутатът социалист Жерминал Пейро, експерт по селско стопанство във Френската социалистическата партия, пише "Дневник".

Пейро припомни, че за 10 години 26% от фермите във Франция са изчезнали. Поради концентрацията им средното земеделско стопанство е нараснало от 40 на 50 хектара, докато преди 30 години увеличението е било от 20 на 30 хектара. Това налага според него да бъде удвоена премията за първите 50 хектара, което да насърчи заетостта в малките стопанства.

Франция е сред най-активните защитници на земеделската политика на Европейския съюз и на средствата за нея, тъй като е и един от най-големите получатели на евросредства от ОСП.

В момента евроинституциите обсъждат реформи в Общата селскостопанска политика, които трябва да влязат в сила от 2014 г. Засега обаче преговорите се развиват с много бавни темпове заради противоречия между отделните столици и отделните институции и има опасност прилагането на промените да се забави. На днешния Съвет на ЕС земеделските министри ще се опитат да постигнат компромиси, така че да предотвратят това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.