1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германия е родината на салама

Германия е родината на салама

Твърдението е на германска месарница

Родина на салама е Германия, а не Италия, счита германска месарница, която твърди, че е открила корените на колбаса, превърнал се в символ на италианската кухня, предаде АФП. Откритието е толкова важно за германците, че се появява на първа страница на всекидневника „Ди Велт“. Въпреки че името му е италианско („salami", множественото число на салам идва от италианския глагол "salare", „соля“), саламът е роден в област Мекленбург, Североизточна Германия, намираща се в близост до границата с Полша, съобщава месарницата в комюнике.

Създатели на колбаса са лобмардите, германско племе, дошло от Балтика, което пренесло технологията за приготвянето му в Унгария, а след това в Италия. През VI-и век те емигрирали на юг и през 568 година завладели Северна Италия. „Те тъпчели червата с месо и използвали сол, за да го запазят“, обяснява мусарницата.

Тя дори създала нов колбас, наречен "Urmecklenburger", чийто вкус се доближавал до този на „оригиналния“ салам. Началникът на месарницата представя новото творение на Салона на селското стопанство в Берлин.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.