1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Градът на виното се разраства и печели все повече почитатели

Градът на виното се разраства и печели все повече почитатели

За втора поредна година в рамките на изложенията "Винария" и "Фудтех" се организира здравословна работилница

Печелившата формула на Град на виното в 11-а палата на Международен панаир Пловдив и обединяването на изложения за напитки и храни – „Винария“ и „Фудтех“ за трета поредна година се радва на успех. „Всички изложители са доволни от този формат, защото обединява хранително-вкусовия бранш и създава уют и комфорт за специалисти и посетители. Градът на виното не е стандартен тип изложение, а е притегателен център за любителите и ценителите на виното и храните“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той уточни, че изложението е посетено от делегации от Великобритания, Германия, Русия, Беларус, Сърбия, Македония, Китай и Корея, които също са впечатлени от визията и комфорта в Града на виното.

В Града на виното са разположени щандове на производители и дистрибутори на вина, магазин за продажби, гурме зона, зала за презентации и промоции на продукти. Той чудесно се съчетава с изложбените площи за храни на „Фудтех“. На щандовете са представени широка гама трайни варено-пушени и сурово-сушени колбаси и деликатеси, сирена, кашкавали и млечни продукти, лютеници, туршии по домашни рецепти, сладкиши, торти и богат асортимент изкушения.

С нова визия е и зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 13-а поредна година.

Стилният щанд ни пренася в атмосферата на Венеция, където повече от 60 италиански фирми демонстрират своите продукти. Посетителите дегустират сирена, рикота (извара) от биволско мляко, маслини и пасти от тях, сосове, зеленчукови пастети, екстра върджин зехтин, солена и сладка шам фъстъкови пасти, сицилиански каноли с рикота от биволско мляко и шам фъстък, бадемови сладки, конфитюри. За първи път пловдивчани и гостите на изложението имат възможността да опитат салами и прошуто от черно прасе от район Неброди, както и поркета по традиционна римска рецепта. Сред интересните продукти за българските посетители са кашкавали, които са сушени близо 3 години, някои от тях с добавки на черен пипер, шам фъстък и различни ядки. Те са производство на фамилията на Вито Кантарелла, който е четвърто поколение в бранша. Изключително разнообразни са ликьорите от Сицилия с пъпеш, ягода, копър, праскова, шоколад и др.  За първи път може да се опита прочутата Марсала, която е от 3 сорта десертно вино. Традиционно на италианските щандове са изложени широка гама шоколади, вина – от био до ликьорни и други изкушения.

Не могат да бъдат подминати и щандовете за кафе и оборудване за заведения. За първи път гостите на панаира могат да се насладят на италианско кафе „L’antico“,  което има повече от 100-годишни традиции. Новата продуктова гама е специална селекция на собственика д-р Данте Каляри, който е преподавател в Университета в Болоня и изключително търсен консултант в кафе индустрията. Той е автор на изключително разнообразие от смеси на кафе от най-висок клас. На щанда може да се дегустират три бутикови линии кафе, както и селекцията „L’antico“, която съчетава 5 вида ароматно кафе. Вносителят на италианското кафе е Георги Добрев от Хасково, който 25 години е в бранша и е използвал опита си, за да избере продукт, който да си заслужава да бъде представен на българския пазар. На щанда му се предлагат и капсули, както и пейпър потс.  

Преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и техни колеги от Италия изнасят лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските плодове и билките в здравословното хранене, както и свои разработки за производство на хляб с млечно-кисели закваски. Те разкриват и най-новите си разработки в областта на хранително-вкусовата индустрия.

Сред най-посещаваните щандове е този на Маурицио Феррери, който е международен дегустатор и сомелиер, член на Италианската асоциация на сомелиерите, на Италианската ферерация на готвачите, доцент по Европейската школа на сомелиерите и посланик на италианските вкусове по света. Той е италианецът, който за първи път запозна родната аудитория с истинския вкус на италианските продукти. Маурицио Феррери е единственият експерт, който е правил курс по италианска кухня в България и е носител на престижния приз „Най-добър италиански готвач по света“ за 2012 г.

В рамките на „Винария“ и „Фудтех“ отново е позициониран щанд за измерване на кръвната захар от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. През него са преминали над 150 човека, като не се забелязват завишени стойности за разлика от предходни години, каза Елисавета Котова, която е председател на организацията. Тя уточни, че всички, които до момента са направили изследвания на кръвна захар и холестерол, са с добри показатели. За втора поредна година се организира здравословна работилница, в която участие ще вземат деца със и без диабет. Състезанието ще се проведе на щанда на Асоциацията в събота, 25 февруари от 10.30 до 13 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.