1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Идентификация на местата на миграция на Балканската популация на египетския лешояд

Идентификация на местата на миграция на Балканската популация на египетския лешояд

Най-многобройни са в Южна Турция, установи сателитното проследяване

Доклад на тема „Идентифициране на важни области за струпването по време на миграция на египетски лешояд от балканската популация чрез сателитно следене, публикува Българското дружество за защита на птиците. Целта е локализиране на най-важните места с тесен фронт на миграция, където младите птици се скитат през четирите години, преди да започнат да гнездят.

В проучването са използвани данни от сателитно проследяване на маркирани египетски лешояди, събрани между 10 август 2010 и 16 юни 2016 г. Отчетени си общо 11 251 локации на четиринайсетте птици (5 възрастни и 9 млади) по време на техните 12 пролетни и 18 есенни миграции.

Сред десетте най-важни места с тесен фронт на есенна и пролетна миграция на първо място се нарежда заливът Искендрун (Южна Турция), като включва повече от 70% от всички миграции. Второто ключово място е около Суец (Египет), като точно 70% от миграциите преминават през района. Останалите места с тесен фронт на миграция са разположени основно около източното крайбрежие на Средиземно море от Турция до Египет, през Сирия, Ливан и Израел, както и в централната част на Турция, около Бейпазари.

Основната причина за спада на популацията на египетския лешояд е ранната смърт на възрастните и неполово зрелите птици. Някои от основните причини са свъразани с миграцията. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.