1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Инвестициите в земеделието гарантират продоволствената сигурност

Инвестициите в земеделието гарантират продоволствената сигурност

Обединени земеделци отбелязаха 96 години от кончината на основателя на Земеделския съюз Цанко Церковски

„Цанко Церковски е един от инициаторите, организаторите и основоположниците на Земеделския съюз, тази изцяло българска организация. Той  е творец и политик, който гледа в бъдещето.” Това каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева в Бяла Черква на Национален възпоменателен земеделски събор (на 1 май) по повод 96 години от кончината на автора на „Възванието към българските земеделци“.

 

Днес сме изправени пред много предизвикателства. Пандемията, от която още не можем да се измъкнем, предизвика здравна криза и негативно отражение във всички сфери на живота. Последиците от нея продължават да чакат решение от държавата.

Войната в Украйна сложи своя отпечатък върху Европа и света. От Обединени земеделци осъждаме агресията на Русия и изразяваме подкрепата си за народа на Украйна. Tози конфликт е заплаха не само за украинския народ, но застрашава и европейската, и глобалната сигурност, заяви Петя Ставрева.  Войната в Украйна изправи Европа и света пред много кризи и една от тях е свързана с продоволствената сигурност. ПП Обединени земеделци винаги сме заявявали, че подкрепата за земеделието у нас е гаранция за продоволствената сигурност, посочи тя.

 

В ситуация като днешната - с растяща инфлация, постоянно нарастване на цените на горивата, а от там и на цените на всички стоки, от Обединени земеделци предлагат ДДС за хранителните продукти да се намали на 9  на сто. Ставрева подчерта необходимостта към малките населени места да бъдат насочени повече средства. Този допълнителен финансов ресурс, инвестициите са необходими за модернизация на инфраструктурата и създаването на заетост, тъй като селата станаха притегателен център за все повече хора в условията на криза, посочи лидерът на Обединени земеделци. Необходима е децентрализация  в политиката за развитие на селските райони чрез регионални програми, които са специфични за всеки регион, изтъкна тя. Според нея трябва да развиваме България на регионите и да инвестираме в производство на качествени и достъпни храни като опазваме природата.

Голямото предизвикателство пред всички нас е да работим за силен и независим Земеделски съюз, който да отстоява демокрацията и да проправя пътя на реформите, призова земеделците Петя Ставрева.

Домакин на събитието беше доайенът на Обединени земеделци Живка Танчева - председател на общинската съюзна организация в Павликени.

От националното ръководство на събора-поклонение, организиран от местната организация на ПП Обединени земеделци и кметство Бяла черква, бяха членовете на националното ръководство на партията доц. Людмила Лозанова и Паулина Христова – председател на областната организация във Варна и председателят на Експертния съвет на партията Лъчезар Вълев. Да се поклонят пред земеделския апостол Цанко Церковски в местността „Славееви гори“ дойдоха земеделци, симпатизанти и граждани от Велико Търново, Ловеч, Варна, и други региони на страната.                                                                                                  

Събитието уважиха Албена Тодорова – кмет на Бяла черква и представители на местната власт от община Павликени.

Ученици от училище „Цанко Церковски“ изпълниха стихове на „поета на селската неволя“.

Признателните българи поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред гроба на народния поет, политик и държавник Цанко Церковски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.