1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италиански учени са на път да намерят приложение на тоновете обелки от домати

Италиански учени са на път да намерят приложение на тоновете обелки от домати

От тях може да се произвежда биолак, с който да се покриват повърхности на металните консерви

Италиански учени са на път да намерят приложение на тоновете обелки от домати, които сега отиват на боклука при консервирането на най-консумирания продукт, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Специалистите от Парма работят по проект, съфинансиран от две години от ЕС на стойност 800 000 евро, като целта му е в скоро време да "облепят" консервните кутии с обелки от домати, които да заменят синтетичните лакове и смоли.

Това ще стане възможно чрез извличането на кутин - субстанция, съдържаща се в кожата на доматите. От нея може да се произвежда биолак, с който да се покриват външни и вътрешни повърхности на металните консерви.

Методът за превръщането на доматените обелки в лакове няма да излезе скъпо, според доктор Анджела Монтанари, координатор на проекта. Кутиите с доматено покритие ще бъдат пуснати на пазара до две години.

Всяка секунда на планетата се произвеждат 4 тона домати. На година общото производство възлиза на 145 милиона тона. Отпадъците съставляват около 2.2 процента от тежестта на домата под формата на фибри, семки и кожа. Само в Италия отпадъците от доматите възлизат на 100 000 тона на година, а цената на преработката им е 4 евро за тон средно. Отпадъците или се дават на животните, или се превръщат в торове за биогаз.

В бъдеще обелките от домати може да заменят полимерите и смолите, съдържащи бисфенол А. Субстанцията е забранена в много страни при производството на биберони, а от 2015 г. ще бъде забранена и за влагане във всички съдове за храни заради способността й да мигрира в самите храни. Учените от Парма работят по проекта в партньорство с колеги и индустриалци от шест европейски страни - Италия, Гърция, Испания, Чехия, Франция, Лихтенщайн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.