1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания– част от красивата природа на България“ ще гостува в Хасково и Кърджали

Изложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания– част от красивата природа на България“ ще гостува в Хасково и Кърджали

Това ще се случи през февруари месец

Фотоизложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания– част от красивата природа на България“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН гостува в Хасково от 1 до 13 февруари.  Съорганизатори на събитието са РИОСВ- Хасково и ОП „Младежки център“- Хасково. Изложбата ще бъде открита от проф. Светлана Банчева на 1 февруари от 14,00 ч. във фоайето на Младежкия център.  От 24 февруари фотосите ще бъдат  изложени в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Изложбата ще представи разнообразието от дюнни местообитания по Черноморското крайбрежие, както и скалите и сипеите в предпланинските и планинските територии на България извън екологичната мрежа Натура 2000. Като специфичен ландшафтен елемент, те имат и значителна естетическа стойност. За разлика от плажовете и крайбрежните територии по Черноморското крайбрежие, скалните местообитания не са обект на пряко ползване от хората, но имат естетическа стойност. Част от скалните комплекси са природни феномени.

Идеята на организаторите на изложбата е да насочат вниманието на обществеността към възможностите тези територии да се използват за туризъм, рекреация, опознаване на природни забележителности, както и да представят типичното за целевите екосистеми биологично разнообразие.

Изложбата е подготвена от екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в рамките на проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България (SPA-EcoServices)” по програма “Биологично разнообразие и екосистеми“. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистема и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.