1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как да лекуваме псориазис

Как да лекуваме псориазис

От дълги години хората се опитват да разберат всичко за това неприятно състояние, за да могат да приложат максимално добро лечение, но и до ден днешен има много неизвестни по темата. 

Според последни проучвания заболяването засяга между 4 и 7% от мъжете и жените по целия свят, като и двата пола са еднакво предразположени към него. Първите признаци за наличието на псориазис обикновено се появяват още през пубертета, като понякога остават за цял живот. Понякога симптомите утихват и изчезват напълно, а друг път се засилват наново. Важно е обаче да се започне лечение, веднага щом се забележат признаци за това състояние.

Има много и най-различни терапии за облекчаване на симптоматиката и третиране на заболялата кожа. Лечението най-често е локално, само върху мястото по кожата, което е засегнато. При различните стадии на заболяването, е различен и ефектът от третирането. При всички случаи псориазисът определено изисква допълнителна грижа и внимание.

Причини за псориазиса и видове лечение 

Това заболяване представлява хроничен възпалителен процес на кожата, който днешната медицина посочва като автоимунен, тоест е свързан с алергична реакция, причинена от собствени тъкани. Има редица причини за него и фактори, които предразполагат развитието на това неприятно заболяване, във връзка с което са представени редица теории за неговия произход. За да се постави правилно лечение за това заболяване, трябва първо да се запознаем с причините за него. От онлайн магазин Biotica.bg споделят кои са най-разпространените:

  • Автоимунни – това е основната причина според специалистите, тъй като имунната система активно реагира на някои видове дразнения върху дермата. Кожата на хората, които страдат от псориазис, реагира много чувствително към механични, физически, химични ефекти. Не само епителните клетки реагират на такива влияния, но и цялата имунна система;

  • Нарушен метаболизъм – липсата на баланс в метаболизма има значителен ефект както върху кожата, така и върху имунитета. При пациенти с псориазис се наблюдава ускоряване на метаболизма, поява на голям брой токсични свободни радикали и други токсини, които поддържат възпалителната реакция;

  • Генетични – предразположението към автоимунни реакции се наследява. Ако роднините на конкретен индивид имат псориазис, тогава вероятността от развитие на това заболяване при него се увеличава много пъти;

  • Неврогенен – продължителният стрес и нарушенията на автономната нервна система могат да причинят развитие на псориазис, причинявайки дисбаланс в ендокринната система, нарушение на метаболитните и имунологичните процеси;

  • Ендокринна – ендокринните нарушения в псориазиса са често срещани и играят главно ролята на провокиращ фактор. Ясна връзка между двете не е доказана. Дерматолозите отбелязват, че заболелите често имат нарушения на функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизната жлеза. Има нарушения на менструалния цикъл при жените и сексуалната функция при мъжете.

След като отсеете причините за заболяването, е време и да започнете неговото лечение. Има множество натурални съставки, хранителни добавки и билки, които да подпомогнат справянето с него. Много често хората прибягват и до различни биотерапии, фототерапии или други противовъзпалителни методи. 

Друг много често използван метод при домашната терапия е направата на мехлеми, съдържащи продукти като ленено семе, целина, жълтък и картофи. Тези съставки имат лечебни свойства срещу заболяването. Прополисът също го повлиява положително. 

псориазис лечение

Симптоми на псориазиса

Основните симптоми на това състояние са кожни обриви, но има и други знаци, на които да обърнете внимание. Първите прояви обикновено се появяват в тийнейджърството или ранното детство, съпътствани от хормонални нарушения, вегетативно-съдова дистония и често подлагане на стрес. Болестта започва с усещане за постоянна умора и смущения в настроението. Характеризира се с малки, издигащи се над повърхността розови образувания (папули), на прах, отгоре с белезникав пилинг. Те са заобиколени от по-ярък кръг. Елементите на обрива се увеличават, като прерастват в големи плаки със странни форми. 

След като разпознаете заболяването, още при първите съмнителни симптоми, е най-добре веднага да посетите специалист и да започнете адекватно лечение. То често е дълго и продължително, но няма друг начин да бъде достатъчно ефективно. 

Етапи на лечение на псориазис

В най-добрия случай е добре лечението да започне още в ранните етапи, за да се избегне достигането до по-големи кожни образувания, които не биха били приятни за никого. Как протичат етапите:

  1. Първият етап от заболяването е прогресивният. Появяват се първите елементи на обрива, броят им се увеличава, като започва разширяване на нови области. Кожата става чувствителна и започва да сърби от различни външни фактори. Най-добре е веднага да се назначи лечение.

  2. Вторият етап няма нови симптоми, но появилите се по-рано не регресират, въпреки започнатото лечение. 

  3. Третият и последен етап е регресивен. Обривите започват да изчезват, в следствие на продължителното лечение, като зоната, която е била заразена, губи частично пигментацията си. 






 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.