1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китайски принципи вместо диети

Китайски принципи вместо диети

В китайската кухня месото се консумира сравнително умерено, така че зеленчуците са основно ястие, а не предястие

 

Знаете ли, че китайците в своя речник нямат дума калории?. И ако се вземат предвид резултатите от последното изследване, че хората по-лесно постигат идеалната линия като внимават как се хранят, но не се товарят със събирането на калориите, които поели през изминалия ден, може би китайският принцип е идеалният начин за постигането на желаното тегло.

Зеленчуци

В китайската кухня месото се консумира сравнително умерено, така че зеленчуците са основно ястие, а не предястие. Зеленчуците не съдържат мазнини, а са богати с витамини и фибри и би трябвало да "заемат" най-малко половината място в чинията.

Не се лишавайте от въглехидрати

Оризът е основното ястие в китайската кухня. Той съдържа много малко мазнини, но е много хранителен и богат на влакна (фибри). Ако се придържате към диета, която намалява въглехидратите, винаги ще имате усещането, че сте гладни, ще сте нервни и диетата ви ще бъде осъдена на провал. Така, че редовно консумирайте ориз, но по-добре яжте кафяв, черен и червен ориз, но не и бял.

Яжте докато сте сити

През деня традиционната китайска кухня съдържа три пъти хранене и няколко закуски през деня. Необходимо е три път на ден да се храните докато не почувствате че сте сити, но щом почувствате това, ставате от масата. Това е много по-здравословно отколкото целият ден да сте на ръба на глада. Нервното състояние не помага за отслабването.

Супата е супер

Супата е неделима част от китайската кухня и е част от всяко ядене. Естествено, ако искате да отслабнете най-добре е да се консумира зеленчукова супа.

Гответе зеленчуците.

Суровите зеленчуци са по-богати на витамини, но трудно се сваряват от организма. Леко задушените зеленчуци са идеални. Витамините са запазени и хранителните съставки по-леко ще се усвоят от организма.

Консумирайте храната която лекува

Чилито в традиционната китайска кухня се приема като лековита подправка. Препоръчва се за по-доброто храносмилане и циркулация на кръвта. Кромидът почти винаги присъства в китайската кухня и е полезен против простуда.

Зеленият чай

Тази напитка помага за изхвърлянето на токсините от организма, подобрява сваряването на храната и намалява атаките на глада.

Не приемайте гимнастиката като наказание

Интензивната гимнастика китайците приемат като наказание. Тази физическа активност трябва да ви доставя удоволствие. Вместо да се вманиачавате в джогинга докато душата ви излезе през носа, по-добре е навсякъде да се движите пеша. Това означава да забравите за използването на асансьор и автобус. Като начало съвсем достатъчно е 1000 крачки на ден. /БГНЕС

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.