1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лагуната на птиците- Нарта, Албания

Лагуната на птиците- Нарта, Албания

Снимка:

Наблюдавани бяха общо 136 вида птици, като от тях два вида са с категория „Уязвими“ и пет са „Почти застрашени от изчезване“ според Червения списък

Нов доклад потвърждава изключителното значение на лагуната на Нарта като ключово за водолюбивите птици и за биоразнообразието като цяло в Албания.

През 2016 г. в рамките на проекта „Земя на орли и замъци“, съвместни екипи се проведе изследване, целящо да разшири знанието за гнездящите видове птици, тяхната численост, разпространение и заплахи в местността. Бе събрана и информация за мигриращите през пролетта видове. Изследването се проведе в рамките на две посещения през 2016 г. (април и май), като данните за наблюдаваните птици бяха събрани с помощта на мобилно приложение. Бяха посетени всички местообитания и бе отделено специално внимание на регистрирането на ключовите места за гнездящите птици в лагуната, както и основните заплахи за птиците.

Наблюдавани бяха общо 136 вида птици, като от тях два вида са с категория „Уязвими“ и пет са „Почти застрашени от изчезване“ според Червения списък на IUCN; 58 са от европейско природозащитно значение, 67 са включени в Директивата за птиците на ЕС, 130  - в Бернската конвенция и 71 – в Бонската конвенция. Общо 33 вида са включени в Червената книга на албанската флора и фауна.

Общия брой на гнездящите птици в лагуната бе оценен на 6,349 двойки от 85 вида и 14 разреда. Най-често срещаните гнездящи видове са Малката рибарка (Sternula albifrons), Саблеклюнът (Recurvirostra avosetta) и Морският дъждосвирец (Charadrius alexandrinus). Отчетеният брой на негнездящите видове бе 3,461 индивида от 80 вида и 13 разреда. Най-често срещаните сред тях са Малкият зеленоног водобегач (Tringa stagnatilis), Розовото фламинго (Phoenicopterus roseus), Белият ангъч (Tadorna tadorna) и др.

Докладът описва най-сериозните заплахи за биоразнообразието в района и дава препоръки за развитието на съобразено с птиците управление, подходящи природозащитни мерки и развитие на  природосъобразен туризъм в района.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.