1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Листоминиращият молец по кестените отново е в силата си

Листоминиращият молец по кестените отново е в силата си

Химичната борба срещу листоминиращите молци е много трудна поради скрития начин на живот на гъсеницата

И това лято листоминиращият молец (Cameraria ohride) унищожи короните на кестените. През последните над 10 години това се случва неизменно с дърветата, като популацията на вредителя понякога е по-слаба, но често листата са почти напълно унищожени. Пръскането с химически препарати се оказва недостатъчно за унищожаването на молеца, коментират специалистите. По думите им, добър вариант е да се съберат и изгорят всички листа, но това е твърде трудоемко за изпълнение, съобщава Дарик радио.

Молецът се развива вътре в листата, което прави борбата с него особено трудна. Размножава се много бързо и така се стига до пълно окапване на зеленината. Рано напролет новоизлюпените пеперуди снасят яйцата си върху новите листа. Ларвите ги прогризват и правят гнездо вътре. Там се превръщат в какавиди, от които се излюпват новите молци. Този цикъл се повтаря три пъти за едно лято, а последното поколение остава да зимува в окапалите листа.

Пеперудите са активни през деня, летят по много заедно около стъблото и короната на дърветата и снасят яйцата си от долната страна на листата. Ембрионалното развитие протича за 7-13-18 дни в зависимост от температурата.

Химичната борба срещу листоминиращите молци е много трудна поради скрития начин на живот на гъсеницата. Тя е възможна и резултатна само в определени моменти от развитието и, когато се излюпва и вгризва и след това когато се храни непосредствено под горния епидермис.

Нападнатите костени страдат от намалената наполовина фотосинтезираща повърхност. Нападнатите дървета растат по-бавно и са чувствителни са на студ и суша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.