1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Необходими са общи приоритети за развитие на селските райони на равнище ЕС

Мария Неделчева: Необходими са общи приоритети за развитие на селските райони на равнище ЕС

Снимка:

Неефективността на настоящата ПРСР се доказва от нестартирането на някои от „горските" мерки

В Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП се състоя размяна на мнения по Предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Докладчик по темата е  Luis Manuel Capoulas Santos (S&D). В дебата активно участие взе единственият български евродепутат в земеделската комисия Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ).

В изказването си тя обърна внимание на необходимостта от набелязването на ясно определени общи приоритети за развитие на селските райони на равнище ЕС, както и нанасянето на необходимите корекции въз основа на натрупания до момента опит. В тази връзка Неделчева разгледа няколко проблема, които засягат България и опита на страната ни до момента.

Първият е свързан с мерките за подкрепа в областта на горите.  Българският европарламентарист поясни, че в момента основен финансов инструмент за подпомагане на редица горскостопански дейности е националната Програма за развитие на селските райони, която включва редица мерки, позволяващи подобряване състоянието на горите и инвестиции за тяхното опазване и устойчиво управление. "България обаче е сред малкото на брой държави членки, в които преобладава държавната собственост върху горите, 76.4% от горските територии на страната са държавна собственост", отбеляза Неделчева. Към настоящия момент този висок процент държавна собственост ограничава значително възможността за търсене на финансова подкрепа по ПРСР (2007 – 2013), където в съответствие с чл. 27 на Регламент (ЕО) 1698/2005 мерките насочени към повишаване на конкурентноспособността на горското стопанство са насочени само към частни собственици, общини и техни сдружения.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.