1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Между 12 000 и 15 000 лв. е годишната издръжка на една мечка в резерват "Четири лапи" край Белица

Между 12 000 и 15 000 лв. е годишната издръжка на една мечка в резерват "Четири лапи" край Белица

Мечките се хранят средно с 10 кг. плодове и зеленчуци и два хляба, а есенната дажба е доста по-голяма

 

За миналата година сме изчислили, че издръжката на една мечка струва между 12 000 и 15 000 лв. годишно. Това включва всички разходи по нея. Това заяви пред радио “Фокус”-Пирин, ръководителят на екип в резервата за танцуващи мечки "Четири лапи" край Белица Васил Мадолев. Мечките се хранят средно с 10 кг. плодове и зеленчуци и два хляба. Есенната дажба е доста по-голяма – дават им се и ядки, риба, храна за кучета. Извършват се и медицински прегледи, които тази година ще бъдат в края на май месец. Екип от международни лекари идва и помага за доброто здравословно състояние на мечките.

Васил Мадолев открои като основно затруднение при осъществяване на дейността си проходимостта до парка. „С всяка изминала година достъпът до него става все по-лош заради състоянието на пътя. Другото е високата цена, която е поставена за използване на ресурсите, вече от една година. Така или иначе добри хора от Европа ни помагат да отглеждаме тези мечки и да умрат от естествена смърт в средата си. Всички приходи идват от дарения’, допълни специалистът..

Въпреки лошия път резерватът „Четири лапи” все още има много посетители. „Хората, които идват остават очаровани от това, което е направено за тези изстрадали животни. През летния сезон, когато мечките са будни, има посещаемост около 1500-2000 души на месец”, поясни Мадолев. На всеки кръгъл час има програма и организирана обиколка. В момента също има посетители. Те могат да видят само четирите мечки, които са будни, но също така и интересни неща като например естествени мечи бърлоги. Това може да се види много рядко в природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.