1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Могат ли мъжките жаби да се превърнат в женски

Могат ли мъжките жаби да се превърнат в женски

Един от най-популярните хербициди в света – атразинът може да предизвика това

Професор Тайрон Хейс от Университета в Бъркли, Калифорния твърди че, един от най-популярните хербициди в света – атразинът, буквално кастрира възрастните жаби съобщи ecomedia.bg.

Предходни изследвания свързват атразина с развитие на хермафродизъм при жабите и други нарушения в развитието им, въздействие върху ендокринните жлези, потенциални карциногенни свойства, намаляване количеството и качеството на спермата, дори при хората. Това довежда до забрана на употребата му в ЕС през 2004 г. Но все още си остава един от най-използваните хербициди по света, особено при производството на царевица, сорго и захарна тръстика.

Има изследвания, които показват, че химикалът вреди на половата система и на някои риби, леопардовите жаби и води до значително намаляване на количеството сперма при мъжките сьомги и някои гущери. Други доказват, че атразинът въздейства върху развитието на ларвите на земноводните. Новото изследване, проведено с жабите от вида African clawed, показва, че въздействието му продължава и в по-късни стадии на развитието.

Учените сравнили 40 мъжки жаби (контролна група), отгледани в среда без атразин, с 40 мъжки жаби, отгледани от новоизлюпени до пълна полова зрялост, при концентрации на атразин във водата 2,5 части на милиард (ppb).

От мъжките жаби, изложени на атразин, 90% имат по-ниско ниво на тестостерон, намалено производство на сперма и плодовитост. Останалите 10 % от оставените на експозиция на атразин мъжки жаби се превърнали в женски. Чифтосали се с неизложените на атразин мъжки жаби и се образували жизнеспособни яйца. Всички ларви, които са се развили от тези яйца са били мъжки. Учените смятат, че атразинът е довел до хормонален дисбаланс, който е променил развитието, така че да се смени полът.

Далеч не е ясно дали наблюдаваните при жабите ефекти могат по някакъв начин да се проявят и при хората. Жабите имат тънка кожа, която може да абсорбира лесно химикали и често живеят в замърсена вода, което ги прави още по-уязвими. Притеснително е и че чрез валежите хербицидът може да се пренася на огромни разстояния от точката на използване и да замърсява повърхностни, подпочвени води и целите екосистеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.