1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Намалява пчелната популация във Великобритания

Намалява пчелната популация във Великобритания

Земевладелците на Острова са застрашени

Популацията на медоносни пчели на Острова намалява и с идването на зимата се изправя пред тежка битка за оцеляване. Напълно е реална опасността да спре опрашването на насажденията от плодни дървета. Медоносните пчели опрашват около 90 на сто от ябълковите дървета във Великобритания и играят важна роля за много други култури, включително боб, круши и малини.

Влажното лято, измененията във видовете насаждения и все по-интензивното земеделие във Великобритания намалиха възможностите на пчелите да събират мед и ги изправиха пред опасността от глад. Повечето пчелни семейства страдат и от опасни паразити.

В страната има около 250 000 кошера, около 80 на сто от които се стопанисват от пчелари с малки ферми, продаващи по-голяма част от продукцията си на приятели, колеги и местни магазини. Останалите 20 на сто са в големи ферми, които произвеждат мед за търговски цели.

Британците изпитват дълбока носталгия по домашния мед и го асоциират с благопристойния провинциален начин на живот. Те изяждат около 30 000 тона мед годишно, една десета от които, или 3000 тона, са произведени в страната.Най-големи количества мед се внасят от Аржентина, Мексико, Унгария и Индия.

Любопитно е, че в САЩ земевладелците плащат за пренасянето на пчели до техните плодови насаждения, за да улеснят опрашването на растенията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.