1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-старото шампанско вече е у нас

Най-старото шампанско вече е у нас

Производството на коняк е изключително творчески процес

В София представиха най-старата френска Къща за шампанско - Champagne Gosset, създадена през 1584 г., и Cognac Frapin - Къща за производство на коняк от 1270 г.

Преди четири века, както и днес гроздето за шампанско Gosset се бере единствено на ръка. Тази година един килограм от него струва 3,5 евро. Едва ли някой още не знае, че единствено пенливите вина, произведени в областта Шампан, могат да носят официално името шампанско.

Изба Gosset произвежда шампанско, което се съхранява продължително време и изисква дълго стареене. Методите на винификация изискват да се поддържа на склад продукция за 4 години напред. 75% от тази продукция е в бутилки от класически тип.

Показаната серия шампанско в София включва гамата, която най-добре отразява стила на къща Gosset. Шампанско Gosset може да се консумира както за аперитив, така и по време на храна. То чудесно подхожда на меса с бели сосове, ястия от гъби, ястия с яйца, риби, стриди и раци. В Япония, например, консумацията му е изключително висока, поради доброто му комбиниране със суши.

Производството на коняк е изключително творчески процес - от блендирането до бутилирането на деликатната напитка. В портфолиото си къща Frapin предлага както коняк за традиционния вкус, така и модерната днес напитка с богат цветен аромат.

Фирмената политика на избата е да произвежда коняци от собствени лозя. Гроздето се бере на ръка, след което се придвижва много бързо до пресата - максимум до два часа, за да се избегне окислението. Гроздовият сок се филтрира, след което ферментира по естествен начин, за да се получат качествени вина, от които се произвежда коняк под марката Frapin.

В България все още конякът се консумира след вечеря, евентуално с кафе, пура или цигара, но той е подходяща алтернатива за лонг дринк - дълга напитка вечер, с приятели.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.