1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-важното събитие за изминалата стопанска година

Най-важното събитие за изминалата стопанска година

Земеделието не се интересува от политика

Законодателството на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г., беше одобрено от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Съветът  успя съществено да промени и подобри разпоредбите на ОСП, в резултат на което имаме опростена ОСП, която е по-подходяща за предприятия, работещи, следващото поколение земеделски производители и за селските райони, според председателят на Комисията по земеделие Паоло Де Кастро. По думите му ще бъде постигнат по-добър баланс между продоволствената сигурност и опазването на околната среда и земеделските стопани ще бъдат по-подготвени да се справят с бъдещите предизвикателства.

В рамките на новата ОСП, 30% от бюджетите на държавите членки по отношение на директните плащания могат да се изразходват само ако задължителните екологични мерки, като разнообразяване на културите, поддържане на постоянни пасища и създаване на „екологично – фокусирани области“, бъдат изпълнени.

Надеждите са големи и дано да не останат напразни.

В анкетата на Agro.bg за изминалата седмица 67% от гласувалите ясно за заявили, че най-същественото събитие за изминалата година според тях е именно реформата в новия програмен период на ОСП. Протестите на отделни браншове, заради водената от правителството политика е важна за 22% от анкетираните и на последно място с 11% отиват изборите и новото ръководство на МЗХ.

Всичко това говори за ясна ориентация. Земеделието не се интересува от политика, то се интересува от точни правила и благоприятна среда за работа. Това е и причината да се възлагат големи надежди на новата ОСП.

Нека предстоящата стопанска година да бъде много благотворна и успешна за българското селско стопанство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.