1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ново оръжие срещу затлъстяването

Ново оръжие срещу затлъстяването

Протеинът BMP7 дава надежда на генетично предразположените

"Добрата" мазнина, която изгаря калориите, е новото оръжие в борбата със затлъстяването и има същия произход като мускулите, предадоха Ройтерс и АФП, като цитират резултати от две американски изследвания. Мазнината е важна за поддържане на енергийния баланс на тялото и за регулиране на температурата.

Съществуват два типа мастни тъкани с различни функции. Бялата мазнина е "лоша". Тя складира енергията. Кафявата мазнина е "добра", защото помага за изгарянето на калориите.

Екипът на Юйхуа Цън от Харвардския медицински институт в Бостън е изследвал факторите, допринасящи за развитието на мастната тъкан, и е установил, че в образуването на кафявата мазнина ключова роля има протеин, наречен BMP7.

Когато този протеин липсва, в зародишите на мишки се натрупва малко количество полезна мазнина. Когато обаче изкуствено се стимулира излишък на въпросния протеин, в мишите зародиши се образува повече "добра" мазнина.

Вторият екип, ръководен от Брус Спийгълман от раковия институт "Дейна -Фарбър" в Бостън, от своя страна е установил, че двата типа мазнини се образуват от отделни клетки в младия зародиш.

Кафявата мазнина и мускулите имат нещо общо - незрелите клетки, които са предшественици на мускулните клетки. При излишък на веществото PRDM16 предшествениците образуват "добра" мазнина.

Протеинът BMP7 увеличава разхода на енергия и би могъл да даде надежда на хората, които са генетично предразположени към затлъстяване и свързаните с него болести като диабет и сърдечносъдови проблеми. Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. "Нейчър".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.