1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Новото италианско правителство не е съгласно с част от планираните промени в ОСП

Новото италианско правителство не е съгласно с част от планираните промени в ОСП

ЕК предвижда след 2014 г. 30% от субсидиите да се изплащат само на фермери, които използват запазващи околната среда технологии

Новото правителство на Италия ще се присъедини към критиките на Германия и Франция срещу част от планираните промени в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, каза земеделският министър на страната Марио Катаня, пише "Дневник".

В интервю за "Ройтерс" той изрази несъгласието си с предложението на Европейската комисия за въвеждане на мерки, които да насърчат опазването на околната среда. Катаня, който беше назначен от новия премиер Марио Монти миналата седмица, призна необходимостта от екологични мерки, но настоя те да не засягат работните места в сектора.

Еврокомисията предвижда след 2014 г. 30% от субсидиите да се изплащат само на фермери, които използват технологии, запазващи околната среда. Насочването на внимание към аспектите, свързани с околната среда, е от голямо значение, но тази политика не трябва да води до по-големи разходи за фермерите, коментира министърът.

Според него предлаганите реформи ще принудят фермерите да напуснат земите си, защото няма да могат да си позволят да ги обработват. "Най-добрата политика за околната среда е хората да обработват земята си", подчерта Катаня.

Той посочи, че плановете част от земята да остава незасята ще бъдат наказание за продуктивните фермери и награда за онези, които не правят нищо. "По-зеленото земеделие струва много за тези, които имат свой бизнес, но не струва нищо за някой, който е решил да спре да произвежда", допълни Катаня.

"Ако имам ферма и съм решил да спра да инвестирам или дори да отглеждам култури, екологичните мерки няма да ми струват нищо, а освен това ще получа подарък от ЕС", смята той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.