1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Осъдиха екоактивисти, зацапали картина на Вермеер

Осъдиха екоактивисти, зацапали картина на Вермеер

При протестната си акция през миналата седмица тримата мъже изляха доматен сок по стъклото

На два месеца затвор бяха осъдени трима екоактивисти, осквернили прочутата картина „Момичето с перлената обеца“ на нидерландския художник Йоханес Вермеер, изложена в музей в Хага.
 
При протестната си акция през миналата седмица тримата мъже изляха доматен сок по стъклото, предпазващо картината, след което се залепиха с моментно лепило за нея. След няколко минути те бяха арестувани и отведени в полицията.
 
След дело по бързата процедура, заведено с обвинението във вандализъм, съдът в Хага определи деянието като „шокиращо“, въпреки че скъпото платно, рисувано от Вермеер през 1665 година, не беше повредено. Щети има обаче по стъклото, рамката и гърба на картината.
 
Подобни протестни акции на екоактивисти имаше през последните месеци в редица музеи по света. В Лондонската Национална галерия двама млади демонстранти заляха прочутите „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог с доматена супа, а в Потсдам други активисти оплескаха картина на Клод Моне с картофено пюре. През август двама се залепиха за произведение на германския ренесансов художник Лукас Кранах Стари в Берлин, а няколко дни по-късно други се залепиха за прочутата „Сикстинска мадона“ на Рафаел в музея в Дрезден, а след това и за платно на Ботичели във Флоренция. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.