1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Откриха ваксина срещу тютюнопушенето

Откриха ваксина срещу тютюнопушенето

Очаква се до месеци имунизации да започнат и у нас

 

Никотинова ваксина спасява от цигарите за цял живот. Откритието е на американски учени от Научноизследователския и медицински център в Бостън, съобщи ABCNews. Очаква се новото средство срещу цигарите да бъде прилагано и в България до месеци, коментираха наши лекари. Тя все още е в клинични изпитания, но се очаква те да приключат до края на годината. Инжекцията се слага на пушачите в серия от 4-5 дози в продължение на няколко месеца. При пушене никотиновите молекули влизат в кръвообръщението и попадат в мозъка, където предизвикват усещане на удоволствие.

Ваксината подпомага имунната система на тялото да произведе антитела, които се присъединяват към никотиновите частици. Така те значително увеличават своя размер и не могат да попаднат в мозъка.

Постига се спад на никотина в мозъка. Стимулирането на удоволствието спира, а това отказва пушачите от цигарите след време, обяснява механизма на действието й шефът на екипа изследователи д-р Нанси Риготи. 

Ваксината би имала успех, ако хората са мотивирани да си я поставят. Така специлистът по превенция на тютюнопушенето д-р Георги Котаров от Националния център по опазване на общественото здраве коментира откритието. Сега у нас пристрастеността към цигарите, освен с помощта на психолог, се лекува още с никотинозаместващи препарати и дори с антидепресанти.    

Като откритието на века в медицината определи ваксината водещият наш психиатър д-р Петър Маринов.

Ваксината определено ще има голям успех. Никотиновата зависимост е по-силна и от хероиновата.  При хората, потърсили психиатрична помощ за отказване от цигарите, успехът надхвърля 60 на сто, защото те имат мотивация, заяви той и припомни, че половината от населението на България се състои от пристрастени пушачи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.