1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Открит е протеин, забавящ топенето на сладоледа

Открит е протеин, забавящ топенето на сладоледа

Шотландски учени са автори на разработката

Шотландски учени са открили естествен протеин, който забавя топенето на сладоледа, съобщи Би Би Си, цитира БНР.  Протеинът свързва по-добре въздуха, мазнината и водата в сладоледа и така той остава замръзнал по-дълго дори и при по-високи температури.

Доктор Кейт Макфий от университета в Единург разказва за откритието: Идеята е да получим по-бавно топящ се сладолед, който по-дълго да запазва структурата си и така да може да изядете сладоледа си спокойно без да се изцапате. Изобщо не е вреден, протеинът се произвежда от полезна за хората бактерия.

Разработката също ще намали съдържанието на мазнини и захар в леденото лакомство, а на по-късен етап може да се приложи и в други сфери на хранителната индустрия.

По-бавно топящият се сладолед може да е на пазара след три до пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.