1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Овошките в Родопите се покриха с цвят

Овошките в Родопите се покриха с цвят

Няма свидетели на подобен феномен

Плодните дръвчета в Момчиловци „объркаха” сезоните и в края на август дръвчетата  цъфтят и зреят едновременно, съобщава Стандарт. Уникалната гледка на зреещи плодове и отрупани с цвят клонки, изненада смолянското село, което не е било свидетел на подобен феномен. Местните си спомнят за единични дръвчета, подмамени от топло време, но не и подобен масов цъфтеж. Само за няколко дни десетина плодни дръвчета, сред които и сливовите фиданки в двора на кметицата Мария Никова, потънаха в розово-бели облаци от цвят.

Старите хора се чудят дали цъфтящите сливи, ябълки и круши, не са сигнал за тежка зима. Други обясняват явлението с най-унищожителната градушка в историята на Момчиловци, която удари  преди месец и половина.

В началото на юли градушка с големина на кокоше яйце за 30 минути унищожи напълно картофите, фасула и плодните дръвчета на селото. Тогава почти два дни нивите край селото останаха покрити с ледени пластове. Най-оптимистичните момчиловци пък се надяват, че втората реколта в селото е сигнал за берекет и  двоен плодов урожай.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.