1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първи световен симпозиум по мановия мед в Царево

Първи световен симпозиум по мановия мед в Царево

Основните количества от манов мед в света се произвеждат в България

Световната комисия по меда, Сдружение за биологично пчеларство и Пчеларска кооперация "Странджа манов мед" – Царево са организаторите. Симпозиумът е част от V фестивал на мановия мед в Царево, който ще продължи до 10 август. Всички гости, пчелари и участници в традиционния фестивал ще могат да дегустират над 70 вида манов мед от всички райони на света.

За разлика от миналата година, когато сушата унищожи голяма част от добива на манов мед, тази година производителите в Странджа са успели да извадят по около 15 кг мед от кошер.

Малко известен факт е, че основните количества от манов мед в света се произвеждат в България. Маната се добива от дъб, който е основен дървесен вид в Странджа. Медът от мана е изключително полезен за здравето на хората, има висока електропроводимост, която доказва, че в него се съдържат много минерали.

Пак ще има напрежение на пазара, тъй като мановият мед има голямо търсене, а предлагането му ще бъде изключително малко, но като цена няма да надхвърли 12 лева. В момента цената на дребно у нас е най-ниската в сравнение с държавите на ЕС. Най-скъпият манов мед се продава в Швейцария, където стойността на лековития продукт достига 25 франка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.