1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ПП Обединени земеделци: Подкрепяме протестите на фермерите

ПП Обединени земеделци: Подкрепяме протестите на фермерите

От политическата партия настояват за спешни корекции на ставките

Българското земеделие е подложено на тежки изпитания, провокирани от икономическата, политическата и енергийни кризи в страната, както и последиците от войната в Украйна и Пандемията с Ковид-19. Липсата на адекватна аграрна политика вещаят продоволствена криза и фалити на малки и средни стопанства в земеделския сектор, е становището на ПП Обединени земеделци, изпратено до медиите.

От партията подкрепят протестите и справедливите искания на българските фермери за спешни промени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г., който беше представен в Брюксел без широко обществено обсъждане.

В този си вид Стратегическият план не защитава интересите на фермерите през следващия програмен период до 2027 г. ще превърне българското земеделие в неконкурентоспособно в сравнение с другите европейски държави, твърдят от партията.

В писмото си до медиите ПП Обединени земеделци подчертават, че в ръководството на Министерството на земеделието има липса на дългосрочна визия за развитие на аграрния сектор у нас, както и отсъстват адекватни анализи за състоянието на земеделските стопанства в страната и координация с аграрната наука. Институциите продължават да неглижират проблемите, представени от съществуващите към момента съюзи и организации на земеделските производители.

От Обединени земеделци продължават да настояват за увеличение на ставките за всички браншове в земеделието, заложени в Стратегическия план, с цел повишаване на конкурентноспособността на нашите стопанства и изравняване на доходите на родните фермери с тези на производителите в другите европейски страни.

В екосхемите и при биологичните мерки не са отчетени реалните предимства на държавата ни, сред които са по-ниската степен на замърсеност на почвите и на околната среда, както и високия процент зелени площи.

Наложителни са спешни корекции на ставките и одобряване на промени в Стратегическия план, за да започне прилагането им във възможно най-кратък срок.

От Обединени земеделци призовават за необходими промени в нормативната уредба в подкрепа на земеделските производители у нас, сред които:

-         Отпадане на облагането на субсидиите с данъци за малки и средни предприятия.

-         Премахване на дублиращи се регистрационни режими – в Булстат, в НАП, в службите на Министерство на земеделието и т.н

-          Признаване за втора категория труд за ранно пенсиониране за животновъди и трактористи, както и подпомагане при назначаване на лица за земеделска работа от Агенция по заетост.

-          Приемане на Закон за браншовите организации, които да легитимира представителността на заетите в аграрния сектор.

-          Обсъждане на нов Закон за кооперациите по примера на други европейски страни, където кооперирането носи редица облекчения за членовете на кооперативните съюзи.

-         Стартиране на регионални програми с европейско и национално финансиране, съобразени с възможностите и нуждите на всеки регион.

-         Въвеждане на изискване минимум 50 процента от земеделските стоки в големите търговски вериги да бъдат българско производство.

-         Диференцирано ДДС за храните и за земеделската продукция - 9%.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.